Nieuws25 apr '16 11:56

Wat doet een jaar lang offline zijn met je?

Auteur: Karlijn Meinders

Geen internet en geen computers: een jaar lang was Johan van Houten volledig offline. Hij wilde graag ontdekken hoe het is om anno nu nog helemaal analoog te leven. Vandaag eindigt zijn experiment.

Foto: ANP
Foto: ANP

De eerste twee weken voelden als vakantie, vertelt Van Houten. "Daarna begon het lastig te worden. Ik had geen contact meer met veel vrienden, van de 500 online-vrienden, sprak ik er misschien twintig in het echt. En ik raakte de weg kwijt omdat ik geen route op kon zoeken."

Zen
Even was het dus vervelend, maar daarna gaf het juist heel veel rust. Van Houten: "Waar ik normaal een minuutje met mensen belde, sprak ik ze nu veel uitgebreider. Ik had intenser contact met de mensen die er echt toe doen voor me. Al moesten ook zij er een beetje aan wennen."

Zakelijk contact
Van Houten is loopbaan-coach. Ook op dat gebied was het even wennen. "Ik kon natuurlijk wel bellen, of een brief sturen. Aan het begin namen de opdrachten wat af, maar daarna nam het gewoon weer toe."

Dubbele gevoelens
Van Houten zet vandaag met dubbele gevoelens zijn laptop weer aan. "Ik zou eigenlijk nog wel even door willen gaan. Het is wel heel fijn, die rust. Ik denk ook niet dat ik elke dag weer online ga. Zakelijk is het interessant, maar privé vind ik social media eigenlijk niet meer zo nodig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen