Nieuws13 dec '12 09:56

Polen-meldpunt: 40.000 klachten

Auteur: Marjan van den Berg

Bij het eerder dit jaar geopende PVV-meldpunt over Polen, Roemenen en Bulgaren zijn 40.000 klachten binnengekomen. De resultaten worden donderdag overhandigd aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Veruit de meeste klachten (60 procent) gaan over overlast door dronkenschap, lawaai en parkeeroverlast. Op de tweede plaats (16 procent) volgen klachten dat mensen uit Midden- en Oost-Europa werk en woningen zouden inpikken van Nederlanders. 14 procent van de reacties gaat over criminaliteit.

Voor de PVV bevestigen deze reacties dat "een heel grote groep Nederlanders'' overlast ervaart van de "massale komst'' van mensen uit Midden- en Oost-Europa. De overlast kan volgens PVV-Kamerlid Joram van Klaveren worden verminderd als de politie gaat handhaven.

Uitzetten
Van Klaveren: "Bedelaars, werklozen, daklozen uit deze landen voldoen zeker niet aan de inkomenseisen en kunnen dus worden uitgezet. Ook als er een onredelijk beroep wordt gedaan op de bijstand of de maatschappelijke opvang kan men het verblijfsrecht verliezen.''

Het Kamerlid wil voorkomen dat Roemen en Bulgaren in Nederland aan de slag kunnen en vindt dat Polen hier ook niet zouden moeten mogen werken.

Kritiek
Het meldpunt oogstte eerder veel kritiek. Ambassadeurs van landen uit Midden- en Oost-Europa beklaagden zich erover.

Volgens Van Klaveren was het meldpunt een poging om gesignaleerde problemen te verduidelijken en concreter te maken. "Dat is heel legitiem.'' En: "Het is wel treurig dat mensen geprobeerd hebben ons meldpunt te saboteren. Veel haatmail en berichten uit Polen. Dit doet natuurlijk niets af aan de enorme overlast die mensen ervaren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen