Nieuws17 okt '14 08:40

Nieuwe video Britse gijzelaar John Cantlie

Auteur: BNR Webredactie

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft een nieuwe video vrijgegeven van de Britse gijzelaar John Cantlie. In de opnames waarschuwt hij volgens Britse media voor een derde Golfoorlog.

John Cantlie
John Cantlie

Hij beschuldigt westerse media ervan de handlanger van de Verenigde Staten te zijn. Ze proberen steun te mobiliseren voor een grondoorlog tegen IS.

Vooral president Obama moet het ontgelden. Hij gebruikt volgens Cantlie de noden van de yezidi-minderheid, die zwaar te lijden heeft onder IS, voor zijn eigen gewin. "Sinds wanneer trekt Amerika zich het lot aan van een minderheid in de moslimlanden'', vraagt hij zich af. De geschiedenis kent tal van religieuze minderheden die zijn verpletterd terwijl de VS en anderen zwegen.

Terwijl Obama beweert dat hij geen militairen op de grond wil in Irak plaats Amerika 1200 militairen in Bagdad om de ambassade en de luchthaven te beschermen. ,,Dat ziet er volgens mij uit dat er troepen op de grond komen'', aldus Cantlie in een volgens Britse media duidelijk voorgelezen verklaring.

Cantlie wordt al sinds eind 2012 gevangen gehouden door IS. Eerder dat jaar werd hij gedurende korte tijd samen met de Nederlander Jeroen Oerlemans door Syrische opstandelingen vastgehouden. Verscheidene andere westerse gijzelaars zijn door IS op gruwelijke wijze vermoord.

Gerelateerde artikelen