Nieuws3 jan '14 13:13

Parcours vol hindernissen voor onderhandelaars Zuid-Sudan

Auteur: Thijs Baas

Met de zware gevechten die op dit moment woeden in Zuid-Sudan is het jongste land ter wereld in feite weer terug bij af. Dat zegt Jeroen de Lange, consultant van Ecorys en oud-PvdA-Kamerlid. "Alleen een internationale troepenmacht kan zorgen dat er een duurzaam staakt-het-vuren komt."

Na bijna drie weken vol hevig geweld in Zuid-Sudan zijn de strijdende partijen vrijdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba voorzichtig gestart met vredesonderhandelingen. De strijd gaat uiteindelijk om geld, zegt De Lange, dus dat de openbare financiën uiteindelijk op orde komen is van levensbelang. "Wie krijgt hoeveel geld uit de gezamenlijke pot? Als er geen regels komen om dat geld dat ze krijgen uit olie eerlijk te verdelen, blijft er stof voor conflict."

De machtsstrijd tussen de twee stammen die elkaar bestrijden, de Nuer van de afgezette vicepresident Riek Machar en de Dinka van president Salva Kiir, heeft een lange geschiedenis. Dat de Afrikaanse Liga een rol speelt in het bij elkaar brengen van beide partijen is een goed signaal, meent De Lange. "De onderhandelingen in Addis Abeba worden ook georganiseerd door de Liga, maar daarbij moeten er troepen worden gestuurd die door beide partijen worden vertrouwd. Dat is nu het probleem."

Stammen
Maar de vraag is welke landen bereid zijn troepen te sturen, zegt De Lange. "Er is, denk ik, een zekere vermoeidheid met conflicten in deze landen en een zekere inertie, wat we wel vaker hebben gezien in de internationale gemeenschap. Er is een aantal landen in dat gebied van Afrika, dat omgevallen is of aan het omvallen is." De zware gevechten in Zuid-Sudan gaan gewoon door. Met name in de belangrijke stad Bor lopen de confrontaties tussen de Zuid-Sudanese rebellen en het regeringsleger nog flink uit de hand.

Openbare financiën
Voorlopig zal De Lange niet teruggaan naar Zuid-Sudan. "Het moet wel veel veiliger worden wil ik teruggaan. Het heeft geen zin om te werken aan de opbouw van openbare financiën als er nog gevochten wordt." De Lange stond de afgelopen week doodsangsten uit. Op zondagavond, na een rustige avond in zijn hotel, werd hij uit zijn bed gebeld, toen de chauffeur van het project waarvoor hij werkte tot zijn grote schrik: " Boss, boss, the war has started".

Veel veiligheid bood het krakkemikkige hotelletje niet. "Maandagochtend werd in de straat voor ons meteen al gevochten; de hele nacht door hoorden we schoten, dat was letterlijk doodeng. Dinsdagochtend werd een huis naast het hotelletje in puin geschoten door tanks en mortieren. We zaten met drie Nederlanders in een heel klein kamertje met matrassen om ons heen en toen zeiden we letterlijk tegen elkaar: "dit kan wel eens helemaal verkeerd aflopen", dus we waren écht doodsbang."

Opbouwen
Het kabaal van ontploffende tanks op tien meter afstand was enorm, zegt De Lange. En dat terwijl hij er in eerste instantie alleen maar zat om te helpen bij het opbouwen van het ministerie van Financiën. Geen buitengewoon riskante onderneming, aangezien het al jaren redelijk rustig is in Zuid-Sudan. "Er wordt veel gedaan door de internationale gemeenschap om die staat op te bouwen."

Gerelateerde artikelen