Nieuws25 nov '14 07:08Aangepast op 25 nov '14 10:20

ING schrapt 1.700 banen maar sluit geen kantoren

Auteur: Thijs Baas

ING gaat 1.700 banen schrappen, allemaal in Nederland. Het financiële concern zet verder in op de digitalisering van zijn bankactiviteiten. Kantoren zullen niet gesloten worden, maar krijgen juist een voornamere taak bij adviseren van particulieren en zzp'ers, zegt ING-topman Ralph Hamers tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verder zal het aantal voltijdsbanen dat wordt vervuld door externe dienstverleners met circa 1075 worden verminderd. De meeste banen komen te vervallen bij het hoofdkantoor voor consumentenbankieren bij ING, bij de administratieve diensten, de callcenters en IT-afdelingen.

Om het IT-systeem verder te versimpelen en te automatiseren, trekt ING 200 miljoen euro uit. In verband met het banenverlies wordt een voorziening voor belastingen getroffen van 320 miljoen euro in het vierde kwartaal van dit jaar. De ingreep moet volgens de bank leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 270 miljoen euro vanaf 2018.

"We gaan geen kantoren sluiten. De 261 kantoren worden alleen maar voornamer; ze gaan zich meer richten op het geven van advies aan particulieren en zzp'ers", zegt Hamers. Of er nog meer ontslagen vallen kan hij niet zeggen. "De klant vraagt  om naadloos via de kanalen mobiel, internet, call center en het kantoor zaken te doen. We investeren 200 miljoen euro in op verdere automatisering en versimpeling van de IT, zodat de ervaring van onze klanten vlekkeloos en naadloos wordt."
 

Banen
Er zullen ook weer nieuwe banen ontstaan, zegt Hamers. De afspraken met de bonden bepalen dat de bank voor iedere medewerker gaat kijken in hoeverre de persoon zich verder kan ontwikkelen, binnen of buiten ING. "We hebben het er nu weer even over gehad en volgens de normale gang van zaken krijgen mensen een bepaalde periode om zich te oriënteren binnen en buiten ING."

Het moet allemaal een veel hogere klanttevredenheid opleveren, zegt Hamers, en door de investering en versimpeling van processen vervallen banen. "Vanaf ongeveer 2018 zullen we 270 miljoen euro per jaar besparen. Zo'n plan moet je goed voorbereiden. Het gaat over veel banen van collega's, dus voordat je daarmee naar buiten komt moet je zeker weten wat je gaat communiceren en daar moet je prudent in zijn. Vanochtend worden de eerste communicatiebijeenkomsten gehouden en stap voor stap worden de medewerkers geïnformeerd."

Bert Woltheus, voorzitter van de Ondernemingsraad van ING Bank, zegt in een reactie op BNR: “We begrijpen de richting en we begrijpen de visie."
 

Werkdruk
“Daarbij komt dat de werkdruk binnen ING de afgelopen jaren al flink gestegen is. Medewerkers binnen ING doen hun stinkende best om de klanten optimaal van dienst te zijn. Waarom we willen waken voor de werkdruk is omdat ook wij ons realiseren dat dit bedrijf afhankelijk is van z’n klanten en dat we de klanten wel goed moeten kunnen blijven bedienen. Daarvoor moeten we de werknemers ruimte blijven geven.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen