IPCC: opwarming is schuld van de mens
De mens is vrijwel geheel verantwoordelijk van de opwarming van de aarde. Die conclusie trekken wetenschappers in een VN-rapport dat vrijdag is vastgesteld.
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stelt vast dat de mens sinds het midden van de vorige eeuw voor 95 procent verantwoordelijk is voor de oplopende temperaturen op aarde. In een vorig rapport uit 2007 was dat nog 90 procent en in 2001 werd de mens voor 66 procent verantwoordelijk gehouden.
Het IPCC voorspelt meer hittegolven, droogte, overstromingen en de voortgaande stijging van het zeeniveau, tenzij snel maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.
Bijna 200 landen hebben toegezegd met de Verenigde Naties te zullen samenwerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zo moeten fossiele brandstoffen gaan plaatsmaken voor duurzame energie. Het panel vergaderde de hele week over het rapport, dat later vandaag in detail bekend wordt.
Stelliger
Het blijft ingewikkeld om een ontwikkeling als de opwarming van de aarde in percentages te vangen, erkent Rob van Dorland van het KNMI. Hij doet onderzoek naar het klimaat en heeft het rapport inmiddels kunnen doorspitten. "We zijn in feite nog stelliger over de menselijke invloed sinds het midden van de vorige eeuw. Het is nagenoeg zeker, alleen het klimaat is een heel complex systeem en dat betekent dat je nooit voor de volle 100 procent zeker kunt zijn."
Naast broeikasgassen speelt ook het landgebruik een rol. Steeds meer bossen worden vervangen door bouwgrond en dat zorgt voor een verandering van het terugkaatseffect van zonnestralen. Maar dat effect is klein ten opzichte van broeikassen. En een aantal dingen is nog onbekend in het klimaatonderzoek, onderkent Van Dorland. De meest in het oog springende is het Arctisch zeeijs. Dat gaat hard omlaag; elk jaar in september wordt daar het minimum gehaald.
Simuleren
Klimaatmodellen zijn volgens Van Dorland nog niet voldoende in staat te simuleren en dat betekent dat we de mechanismen achter het smelten van het ijs nog niet goed in de vingers hebben. Wel weten we dat de opwarming van de aarde daar een heel grote invloed in heeft, maar om precies te simuleren wat er aan de hand is, heb je kennis nodig van al die kleine processen die daarin meewerken of tegenwerken."
Nog niet alles is verloren, benadrukt Van Dorland, al is haast geboden. "Het kan, maar dan moeten we heel erg ons best doen om de emissies van broeikasgassen omlaag te brengen. Het is een politieke doelstelling om onder de twee graden te blijven. Als we dat willen bereiken moeten we eigenlijk morgen beginnen en dat zal lastig worden. Dit rapport gaat echt over de wetenschappelijke ontwikkelingen en volgend jaar komt er een aantal rapporten bij dat ook gaat over eventuele maatregelen."