'Meer bewustwording van gevaren mestsilo's'
Er vallen meer slachtoffers bij de verwerking van mest dan nodig. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De afgelopen 33 jaar vielen 28 doden bij 'mest-ongelukken'.
Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, licht de huidige situatie toe. "Eigenlijk weet iedereen in de landbouwsector dat mestgassen in bepaalde concentraties buitengewoon giftig zijn. Van één ademteug kun je volledig bewusteloos raken. Vaak vallen er ook slachtoffers als omstanders willen helpen."
Wieberen van Straten, mest-specialist bij belangenvereniging voor agrarische ondernemers LTO Nederland, onderkent het urgente gevaar. "Vooral de snelheid waarmee die mestgassen je kunnen overvallen wordt nog wel eens onderschat. Het is echt secondenwerk."
Ook Joustra ziet dat boeren en schoonmakers de kwestie nog vaak onderschatten. "Bedrijven die silo's schoonmaken zijn soms ook nog niet professioneel genoeg als bij zulke gevaarlijke omstandigheden mag worden verwacht. Het is vergelijkbaar met schoonmaken in de chemische sector, waar veel meer eisen aan gesteld worden."
Sinds een ongeval in het Friese Makkinga, waarbij in juni 2013 drie doden vielen, is er al wel actie ondernomen, zegt Joustra. "Bedrijven die zulke silo's schoonmaken hebben sindsdien een aantal leidraden opgesteld. We zijn druk bezig alle kennis samen te brengen en meer bewustzijn over de gevaren te creëren."
Van Straten zou ook een uitgebreide campagne geen overbodige luxe vinden. "Dat doen we al een aantal jaar, maar dit onderzoek is een aanleiding dit te intensiveren. We moeten zoveel mogelijk voorlichting geven, risico's benoemen en daarin misschien ook confronterend zijn. Wellicht ook met modernere middelen."