Nieuws30 aug '12 13:37

Massa's kosmische stofzuigers opgespoord

Auteur: Marjan van den Berg

Miljoenen zwarte gaten en duizend melkwegstelsels heeft de Amerikaanse WISE-telescoop sinds 2009 gevonden.

Met de telescoop hebben sterrenkundigen ongeveer 2,5 miljoen kolossale zwarte gaten in het heelal gevonden. "Het is veel, het zijn er gewoon heel veel!", zegt Adrie Warmenhoven van het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franeker.

Zwarte gaten zijn gebieden in de ruimte waar de zwaartekracht zo sterk is dat alles wordt opgeslokt. Zelfs licht kan niet ontsnappen. De zwarte gaten zijn daarom niet te zien met het blote oog. Ze zijn wel op te sporen met infrarood licht. WISE, wat staat voor Wide-field Infrared Survey Explorer, maakt gebruik van die techniek.

Het was al bekend dat overal in het heelal zwarte gaten voorkomen, zelfs in ons eigen sterrenstelsel. "Alleen het verschil tussen het weten, maar het ook opsporen is toch altijd groot. Met deze speciale satelliet zijn ze nu toch op grote schaal gevonden."

Daarnaast werden ongeveer 1000 melkwegstelsels ontdekt die verborgen lagen achter dichte stofwolken.

De WISE werd eind 2009 gelanceerd. De Amerikaanse ruimtetelescoop is de opvolger van een baanbrekende Nederlandse sonde, de Infra-Rood Astronomische Satelliet (IRAS) uit 1983. De IRAS registreerde ongeveer 300.000 bronnen van infrarood licht, waaronder zes nieuwe kometen en meer dan 20.000 sterrenstelsels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen