Nieuws12 aug '12 23:12

Waarom NASA's Rover zulke vage foto's maakt

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Vraag je je niet af waarom NASA’s Mars Rover, een project van ruim 2,5 miljard dollar, zulke slechte foto’s aflevert? Is het daar zo stoffig, is Mars gewoon een vage planeet of ligt het misschien aan de camera op de Curiosity, die slechts 2 megapixels heeft?

Dat laatste, dat had je natuurlijk zelf ook wel kunnen raden. Maar waarom heeft een miljardenproject  een camera die bij lange na niet aan onze nieuwe smartphones tipt?

Fotosite DP Review sprak met projectleider Mike Ravine. Volgens hem speelden de langzame dataverbindingen met de aarde een grote rol. Daarnaast moesten de voorstellen voor de camera al in 2004 ingediend worden. “En dat soort plannen verander je later niet zo snel meer.”

“Veel mensen denken dat projecten als deze erg geavanceerd zijn en voorzien worden van de laatste technologie. Het is helaas niet mogelijk om een plan dat eenmaal ingeleverd is van de ene op de andere dag weer ter veranderen. Een camera met twee megapixels en een 8GB geheugen klonk niet zo slecht in 2004. Natuurlijk is dat niets vergeleken met onze smartphones tegenwoordig”, zegt Ravine.

De chip in de camera die de landing moest filmen, moest in een seconden meerdere beelden kunnen opslaan. Daarom zijn de foto's maar daarom maar 720 pixels groot in HD-kwaliteit. Destijds was een Kodak-chip de kleinste die voldeed aan deze hoge eisen. "We hebben ook gekeken naar een 4 megapixel sensor, maar die draaide half zo snel. Ze zijn een interessante optie nu, maar ze waren dat niet in 2004", zegt hij op de fotowebsite.

3D beelden
De MastCam van de Curiosity rover, zelf ontwikkeld door Mike Ravijn en zijn team, zou oorspronkelijk ook een camera met zoomlenzen krijgen waarmee zelfs 3D-beelden gemaakt konden worden. Het ontwerp van een lens die de extreem lage temperaturen van Mars kon doorstaan, bleek echter te moeilijk.

Volgens de projectleider zullen de vier verschillende camera's op de Curiosity in de toekomst vaak meerdere opnames aan elkaar plakken, waardoor het lage aantal megapixels geen groot probleem zal zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen