Sociaal leenstelsel zorgt voor recordaantal studenten
Het aantal inschrijvingen aan universiteiten en hbo’s is sterk gestegen. Aankomend studenten slaan het vrije jaar tussen middelbare school en studeren over om recht te houden op studiefinanciering.
Dit zegt de vereniging van universiteiten (VSNU) tegen BNR. In 2014 wordt zeer waarschijnlijk het sociaal leenstelsel ingevoerd. Studenten die in 2013 beginnen, hebben nog recht op studiefinanciering.
Correctie
“Als je mei 2013 vergelijkt met mei 2012 dan is er een toename van het aantal aanmeldingen van bijna 20 procent. Dat komt deels doordat sommige universiteiten de deadline sowieso naar voren hebben geschoven en omdat er een toename is van het aantal lotingen waardoor studenten zich eerder moeten aanmelden. Maar zelfs als je een correctie uitvoert, zie je dat de stijging zo groot is dat het leenstelsel wel mee moet spelen”, zegt Bastiaan Verweij van de VSNU.
Voet bij stuk
Arnoud Boot, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam, herkent zich in het verhaal van Verweij. “Mijn eigen dochter zegt dat het wel of niet nemen van een tussenjaar leeft op middelbare scholen.”
Paul van Meenen, Tweede Kamerlid voor D66, merkt wel dat er een neiging is bij een aantal mensen om het tussenjaar over te slaan. Hij kan zich echter niet voorstellen dat dit tot zo’n grote stijging leidt. “Niet zoveel mensen maken gebruik van dat tussenjaar, dus voor de stijging moeten ook andere redenen voor zijn.”
Verweij houdt echter voet bij stuk. “Tien procent van de vwo’ers en havisten die slagen begint later aan de studie.”
In september wordt bekend of het sociaal leenstelsel doorgang vindt.