De afgelopen vier jaar draaide de overheid ruim 200 miljoen euro verlies op MKB-bankgaranties. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.
Met de garanties kunnen ondernemers makkelijker geld lenen, maar door het toenemende aantal faillissementen moet de overheid de laatste jaren steeds vaker bijspringen. Dit jaar wordt een absoluut hoogtepunt bereikt: een verlies van 73 miljoen euro op MKB-garanties.
Kamervragen
PVV-Kamerlid Roland van Vliet wil daarom Kamervragen stellen. "Als het een tegenvaller oplevert die ook nog ieder jaar oploopt en het is een tegenvaller op de begroting, dan zal aan de Kamer gecommuniceerd moeten worden waar die tegenvaller uit gedekt gaat worden. Aan iedere regeling in Nederland die gierend uit de klauwen loopt moet een horizon gekoppeld worden."
Volgens Van Vliet moet het geld wél ergens vandaan komen om een steentje bij te dragen aan het MKB als banenmotor van de Nederlandse economie. "De eerste vraag die je moet stellen is: waarom is er in een vrije markt geen sprake meer van een normale dienstverleningen door banken?"
De markt moet volgens Van Vliet zelf functioneren. Daarom moeten de banken worden gepusht om normale kredieten te verlenen. Waarom hebben wij die borgstellingen door een overheid nodig? We moeten hier natuurlijk niet toegroeien naar een of ander Cubaans systeem, waarbij de belastingbetaler maar via de overheid voor alles garant moet staan."
Rob Wolthuis, secretaris economisch beleid bij MKB Nederland, vindt de hoge garanties niet echt verwonderlijk. "Ja, deze garanties laten zien dat het slecht gaat met de economie, maar ook dat banken het zonder garanties niet durven. Je moet kijken naar de basis van de regeling. Het zijn bijzondere tijden. In 2006, 2007 maakte de overheid winst op deze leningen."
Onzekere tijden
"De garanties zijn bedoeld voor bedrijven die wel perspectieven hebben, maar nu even geen onderpanden hebben. Het gaat om honderden leningen per jaar, dan gaat er wel eens iets mis", zegt Wolthuis. Je kunt die verliezen aan zien komen als overheid, meent hij, zeker in onzekere tijden. En het MKB heeft het nu even behoorlijk lastig. "Het is maar een kleine regeling en dat deel heeft het zwaar".
"Juist de bedrijven die nu kunnen investeren, waar onvoldoende zekerheden inzitten maar die wel toekomstperspectieven hebben, kunnen een vlucht naar voren nemen." Eerder waarschuwde NVB-voorzitter Boele Staal al dat het MKB te afhankelijk is van bancaire regelingen. Daar kan Wolthuis zich enigszins in vinden. "Maar zorg er maar voor dat je deze regeling uitbreidt en blijft stimuleren, zodat het MKB blijft investeren." In deze tijd moet je als staat bereid zijn hierop wat verlies te nemen. Juist nu hebben we die financiering hard nodig."