Nieuws3 sep '13 11:13

Ondernemen in India: mouwen opstropen en kansen grijpen

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is met 40 Nederlandse bedrijven in India om de economische banden te versterken. India heeft veel problemen in sectoren waarin Nederland juist veel expertise heeft.

Ploumen denkt dat Nederlandse ondernemingen daar een oplossing voor kunnen bieden.

André Varma runt in India al bijna 10 jaar zijn softwarebedrijf MMPSD. Net als Ploumen, denkt hij dat er veel kansen liggen voor Nederlandse bedrijven om zaken te doen. "Er moet heel veel gebeuren op infrastructureel gebied." Hij somt op hoe er behoefte is aan vliegvelden, betere energievoorziening en infrastructuur in steden en havens.

Ondanks de stijgende lonen en de waardedaling van de Indiase munt is ondernemen in India volgens Varma nog steeds interessant. "Als je kijkt in mijn richting, dan zie je dat wij een tekort hebben aan goede kenniswerkers, in ieder geval aan kennis over innoveren."

Lange adem
De Indiase bureaucratie kan soms hinderlijk zijn, maar, zegt Varma, dat is een kwestie van geduld. Bovendien zijn Nederlanders wel wat bureaucratie gewend. "Ik zeg altijd: in Nederland is alles tot op de vierkante centimeter geregeld. In India heb je dat ook. Als je wilt ondernemen, zul je toch een lange adem en geduld moeten hebben, met name als je in een land als India terechtkomt. Je hebt toch met een andere cultuur te maken."

Een andere cultuur hoeft wat Varma betreft geen belemmering te vormen voor ondernemers, of het nu multinationals zijn of mkb'ers. Zijn advies: "Je moet het gewoon doen. In 2004 heb ik die stap ook gezet en ben ik het gewoon gaan doen, en niet met allemaal ingewikkelde businessplannen. Ik snap dat als je een groot bedrijf bent, je dat wel doet, maar als je een mkb'er bent, moet je, denk ik, je mouwen opstropen en aan de gang gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen