Nieuws8 apr '14 17:07

Pijlsnel vooruit met de pijl omhoog

Auteur: BNR Webredactie

Pijlen op verkeersborden boven de snelweg moeten niet naar beneden wijzen, maar omhoog. De Belgen starten een proef, maar in Nederland zijn we al overtuigd.

Dus niet zo... maar zo
Dus niet zo... maar zo

In Nederland worden alle verkeersborden vervangen met de goede pijlen, omhoog dus. “De pijlen die omhoog wijzen, wijzen naar de richting naar waar je op weg bent. Dat is een logische beweging vooruit,” zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. De pijlen naar beneden gaan tegen het richtingsgevoel in en remmen daarom lichtelijk af. “Als je de borden plat op de weg legt, wijst de pijl omhoog vooruit en de pijl naar beneden achteruit.” Volgens Tertoolen gaan we er geen files mee voorkomen, maar heeft het toch ‘enige invloed’.

Chevrontekens
In Nederland wordt getest met chevrontekens (^) op de weg, die we kennen van de Belgische wegen. De bedoeling is om twee chevrontekens tussen jou en de voorliggende auto te laten, zodat er voldoende afstand is. Tertoolen is enthousiast over de tekens, maar heeft één dringende aanbeveling: “Die tekens wijzen naar voren. Ze zuigen je naar je voorligger toe terwijl ze eigenlijk zouden moeten afremmen. Dus mijn advies is: keer ze om.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen