Nieuws10 dec '12 06:20

Amsterdam laat illegalen met rust

Auteur: Thijs Baas

Amsterdam gaat niet op illegalen jagen, ook niet als het kabinet Rutte illegaliteit strafbaar stelt. De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest maakt dat op BNR nog eens overduidelijk.

Sterker nog: Van Poelgeest opent vandaag juist een website die illegalen wijst op hun rechten. De naam van de site en het bijbehorende boekje: het Paspoort van Amsterdam.

Stadswapen
Voorop het rode boekje staat het wapen van de stad. Maar een reisdocument is het niet. "Het is een heel aardig boekje dat mensen zonder officiële papieren op hun rechten wijst", zegt wethouder Maarten van Poelgeest. Zo hebben illegalen recht op ziekenhuisbezoek, een advocaat en het doen van aangifte als je iets overkomt.

Ondanks de landelijke discussie over het strafbaar stellen van illegaliteit, waarover VVD en PvdA zelfs een akkoord sloten, heeft de Amsterdamse gemeenteraad raadsbreed tegen de strafbaarheidsstelling van illegaliteit gestemd. "Ik zie ook niet in wat die strafbaarheidsstelling gaat oplossen, dus als het signaal is dat we het daar niet mee eens zijn, dan doe ik dat van harte."

Kwetsbaar
Van Poelgeest vreest dat illegalen zich nog meer terugtrekken en daardoor alleen maar kwetsbaarder worden. "Al jaren staand beleid in Amsterdam is dat we niet jagen op illegalen. Dat gaan wij ook niet doen. Ik als lokaal politicus zou niet willen dat er in mijn stad gejaagd werd op illegalen. Ik zou dat heel slecht vinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen