Nieuws20 okt '12 16:01

The Godfather real life in Noord-Holland

Auteur: Fleur de Bruijn

De verziekte bestuurscultuur bij de provincie Noord-Holland reikt verder dan alleen de persoon van de aangeklaagde oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Dat schrijft de Gooi- en Eemlander zaterdag.

Uit e-mailverkeer zou volgens de Gooi- en Eemlander blijken dat gedeputeerde ruimtelijke ordening, VVD’er Henry Meijdam, na zijn vertrek verschillende malen namens bouwbedrijven druk uitoefende op zijn opvolgers Ton Hooijmaijers en Laila Driessen (beiden ook VVD) over wenselijke bouwlocaties.

Meijdam had daar als directeur van zijn adviesbedrijf Meijdam & Overmars zelf belang bij.

Tonio en Alberto
Uit andere interne e-mails blijkt dat gedeputeerden en commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, elkaar onderling aanspraken in maffiose termen als ’Tonio’ (Hooijmaijers) en ’Alberto’ (milieugedeputeerde Moens).

Proces Hooijmaijers
Donderdag begon het proces tegen Ton Hooijmaijers. Direct werd de zaak opgeschort omdat er meer tijd nodig was voor het onderzoek.

Ton Hooijmaijers werd in 2005 gekozen als VVD-gedeputeerde voor de provincie Noord-Holland. Zijn portefeuilles waren onder meer Ruimtelijke Ordening, Grondbeleid en Financiën. In 2009 trad hij, samen met de rest van het provinciebestuur, af vanwege de Icesave-affaire.

Creditcard gemeente
Een paar maanden later lag Hooijmaijers opnieuw onder vuur, omdat hij als gedeputeerde duizenden euro's zou hebben uitgegeven met een creditcard van de provincie, zonder bonnetjes in te dienen.

De beschuldigingen die nu tegen Hooijmaijers lopen zijn een stuk ernstiger: omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. In totaal zou de VVD'er voor anderhalf miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen. Hooijmaijers zelf ontkent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen