Nieuws4 jul '14 11:24

Ontdekking van planeten na vier jaar ontkracht

Auteur: BNR Webredactie

Enkele jaren geleden was een aantal wetenschappers ervan overtuigd dat ze twee potentieel bewoonbare planeten hadden ontdekt. Collega-wetenschappers komen nu tot de conclusie dat daar niets van waar is. De ontdekking bestond niet uit twee planeten maar uit ruis.

Image

Het ontdekken van planeten is niet bepaald makkelijk, legt Carsten Dominik, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam uit. "Er zijn altijd foutmarges. Zeker rond andere sterren. Door ruis is het vaak moeilijk te bepalen wat het signaal precies is. Een verstoring op de oppervlakte van een ster kan er dan uitzien als een planeet. Dat is in dit geval gebeurd."

Het is dus niet gek dat er wel eens een foutje wordt gemaakt. Gelukkig wordt de wetenschap scherp gehouden door een hoge mate van zelfcorrectie. Wetenschappers moeten hun bevindingen delen met hun collega's. Andere wetenschappers krijgen zo de kans om alles te bestuderen en te bevragen.

Dat is ook in dit geval gebeurd. "Er was meteen een groep Franse onderzoekers die niet overtuigd was van de data. Over de jaren heen werd er een beetje heen en weer gediscussieerd en nu blijkt uit onderzoek van weer een andere groep wetenschappers, dat de metingen niet bevestigen dat er twee planeten zijn ontdekt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen