Commissie Woningcorporaties - Van der Laan en Donner niet op één lijn
Oud-ministers Van der Laan en Donner zaten niet op een lijn over toezicht op de woningcorporaties. Met het einde van de parlementaire enquête in zicht wordt steeds duidelijker dat het beleid erg wisselde de afgelopen kabinetten.
Piet Hein Donner werd vandaag gehoord door de commissie. Volgens verslaggever Laurens Boven reduceerde Donner het beleid van zijn voorganger Van der Laan tot het doen van onderzoeken. Donner zei daarover tegen de commissie: "Een enige intensivering zou dan geweest zijn: meer geld uitgeven aan meer onderzoek. Maar geen praktische effecten daarvan. En natuurlijk kan je het beeld altijd scheppen van: ik intensiveer, ik geef meer geld uit, maar in die jaren moest overal bezuinigd worden als het niet effectief en rendabel was."
Volgens Boven zegt Donner hiermee is dat Van der Laan wel wilde intensiveren, maar dat deze intensivering eigenlijk niet zoveel voorstelde. Boven: "Dat was het doen naar onderzoeken. Wat werkelijk nodig was, het ingrijpen in organisaties, dat kon eigenlijk niet omdat er wetten zijn. Je kan als Staat niet zomaar ingrijpen in onafhankelijke bedrijven. Of ze nou maatschappelijk zijn of niet. Vandaar dat Donner werkte aan toezicht op de nevenactiviteiten van de corporaties."
Kern van het dossier
Deze nevenactiviteiten zijn volgens Boven 'natuurlijk de kern van het hele dossier'. "Het ging mis bij de nevenactiviteiten van de corporaties. De vraag is de hele tijd: in welke mate mag de Staat er toezicht op houden? En daar was wel degelijk een nieuwe wet nodig van Donner om de hele zaak aan te scherpen."
Gewacht met informeren over Vestia
Ook kwam vandaag aan het licht dat Donner als minister van Binnenlandse Zaken gewacht heeft met het informeren van de Tweede Kamer over de financiële problemen bij corporatie Vestia, omdat hij er nog te weinig van wist en ook nog niet kon zeggen wat eraan moest gebeuren. Ook zijn collega's van het kabinet werden pas later ingelicht en alleen mondeling.
Vestia was door financiële capriolen aan de rand van de afgrond gekomen en Donner, die er op 12 september 2011 van hoorde, vreesde een grotere schade als dat voortijdig publiekelijk werd. Het feit dat er een probleem is, is geen reden om de Kamer in te lichten, aldus Donner. De taak van de Kamer is te controleren wat de regering doet, dus als het maar even kan moet er in zijn visie eerst zijn vastgesteld wat een minister denkt te doen.
De commissie neemt deze week de laatste verhoren af. Het rapport verschijnt medio oktober.