Programma20 dec '12 08:55

Zo worden goede voornemens nog haalbaar ook

Auteur: Marjan van den Berg

Al voelt het nog zo gezond om je in de sportschool in het zweet te werken, het is nergens voor nodig! Wandelen en golfen zijn net zo gezond.

Het mag soms voelen alsof je gezonder bezig bent naarmate je je meer inspant, maar dat blijkt niet te kloppen.

Promovenda Frouke Engelaer (Leyden Academy on Vitality and Ageing) onderzocht de gezondheid van voormalige olympische sporters. Hieruit bleek dat golfers net zo oud worden als roeiers en wielrenners. "Het is dus niet zo dat hoe meer, hoe beter is. Als je eenmaal sportief of goed actief bent volgens de richtlijnen, levert dat niet zoveel meer winst op."

Sterker nog, enorm zware inspanning zou wel eens slecht kunnen zijn, zegt Engelaer: "dat dat bijvoorbeeld een aanslag is op het lichaam en dat dat een van de redenen is waarom we die extra winst ook niet terugvinden."

Het idee 'hoe meer, hoe beter' kan zijn ontstaan door het feit dat topsporters wel degelijk langer leven dan andere mensen. Maar deze vergelijking gaat volgens de onderzoekster mank. "Dat is een heel hoogselecte groep van heel gezonde mensen."

Topsporters zijn daarom niet vergelijkbaar zijn met de algemene bevolking, zegt Engelaer: "Het is heel waarschijnlijk dat als olympische atleten niet hadden gesport, zij nog steeds langer hadden geleefd dan de gewone populatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen