Programma19 dec '12 15:43

Gegevens EPD niet bewaard zonder toestemming

Auteur: Melvin Captein

Ondanks een verzoek tot uitstel mag de organisatie die het elektronisch patiëntendossier ontwikkelt na 1 januari geen medische gegevens bewaren zonder dat daar expliciet toestemming voor is gegeven.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van het nieuwe EPD. Momenteel is ongeveer de helft van de Nederlanders zonder toestemming aangemeld bij het door VZVZ beheerde EPD, dat het voor huisartsen, apotheeken en ziekenhuizen mogelijk maakt gegevens uit te wisselen.

Geen toestemming
Vanuit de politiek kwam de harde eis dat mensen uitdrukkelijk toestemming moeten geven voor het gebruik van hun medische gegevens in het nieuwe EPD. De deadline daarvoor ligt op 1 januari. Omdat nog maar 400.000 mensen van de beoogde 6 miljoen mensen toestemming hebben gegeven vroeg de VZVZ een half jaar uitstel aan. De medische gegevens zouden in die tijd bewaard blijven.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) liet vandaag in een verklaring weten daar niet mee akkoord te gaan, omdat het in strijd met de wet is. Daarmee zullen alle aanmeldingen waar voor 1 januari geen toestemming voor is gegeven worden verwijderd. Gebeurt dit niet, dan zet het CPB handhavingsinstrumenten in, melden zij op hun website.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen