Programma17 dec '12 19:41

Kind uit eenoudergezin is ongezonder

Auteur: BNR Webredactie

Kinderen uit eenoudergezinnen roken meer en hebben vaker overgewicht. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens een onderzoeker van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg kan gesteld worden dat kinderen uit eenoudergezinnen ongezonder zijn.

Uit het onderzoek blijkt blijkt dat 18 procent van de jongeren tussen de 12 en de 25 jaar van wie de ouders nog bij elkaar zijn, rookt. Van jongeren in dezelfde leeftijd van wie de ouders bijvoorbeeld gescheiden zijn of van wie een ouder is overleden, rookt een groter percentage: 27,5 procent.

Overgewicht
Hetzelfde verschil is te zien als het aankomt op overgewicht. Ongeveer 13 procent van de kinderen met ouders die bij elkaar zijn is te dik, tegen 18 procent van de kinderen die in een eenoudergezin woont.

"Het is een veilige aanname om te stellen dat kinderen uit eenoudergezinnen gemiddeld iets ongezonder zijn. De situatie in zo’n gezin is gemiddeld wat stressvoller en bovendien komt de opvoeding terecht op de schouders van die ene ouder. Dat vertaalt zich helaas in kinderen die er iets meer ongezonde leefgewoonten op nahouden'', aldus Flip van Sloten van de RVZ.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen