Nieuws15 apr '14 09:42Aangepast op 15 apr '14 17:50

Fonds wil straf voor vermogensbeheerders bij laag rendement

Auteur: BNR Webredactie

Vermogensbeheerders moeten een straf krijgen bij een te laag rendement, want ze krijgen ook een bonus als het beter gaat dan verwacht. Dat wil het Pensioenfonds Zorg & Welzijn.

Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds Zorg & Welzijn, doet de uitspraak vandaag in Het Financieele Dagblad. "Als wij zaken doen met een externe vermogensbeheerder krijg hij een extra beloning wanneer hij meer voor ons verdient. En dat is hem van harte gegund”, legt Borgdorff uit tegen BNR. "Maar het is wel vreemd dat áls het slecht gaat, hij niks inlevert op de basisfee. Ik wil niet zo graag over straffen praten maar het is wel onlogisch en daar willen wij vanaf."

Denken doorbreken
Hij vindt dat er een scheve manier van denken is bij de vermogensbeheerders. "Als er een out performance bonus wordt gemaakt, dan zegt de belegger: kijk mij het eens even goed doen. Maar als hij een underperformance maakt, dan ligt het aan de markt. Ik vind dat we dat denken moeten doorbreken."

'Continuïteit in gevaar'
Eigenaar van Mercurius Vermogensbeheer en beursanalist voor BNR Zaken Doen Met, Koen Bender, vindt dat de contracten tussen fondsen en beheerders al voldoende ruimte bieden om vermogensbeheerders een slechte prestatie te laten voelen. "Het basiscontract kan een flexibiliteit bevatten dat als een beheerder een periode slechte prestaties levert, dat pensioenfondsen daar vanaf kunnen. De straf is dan dat het contract verdwijnt." Ook vreest hij dat de continuïteit van de beheerder 'in gevaar komt'. "Het wordt voor de vermogensbeheerder moeilijker om zijn goede krachten vast te houden. Je wil niet dat er onrust bij de vermogensbeheerder gaat ontstaan."

Garantie kost meer
Het kan volgens Bender niet zo zijn een slechte prestatie meteen tot geldretour leidt. "Daar is de offerte van het beheer van dat vermogen ook niet op afgestemd. Het is een soort van garantie die je kan kopen bij een product. Als ik een auto zonder BOVAG Garantie koop, dan betaal ik daar ook minder voor."

Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Zorg & Welzijn is het op een na grootste pensioenfonds van Nederland. Het beheert de pensioenen van 2,5 (voormalig) medewerkers in de zorg- en welzijnsector. Eind december 2013 bedroeg het vermogen van het fonds 137,3 miljard euro.

Gerelateerde artikelen