Nieuws24 jul '14 10:53

Meer ruzies in zomerperiode

Auteur: BNR Webredactie

De vakantieperiode lijkt een tijd van zon, ontspanning en leuke activiteiten. Toch kunnen situaties in de zomertijd juist snel escaleren. Het Steunpunt Huiselijk Geweld wil dat mensen minder terughoudend zijn om bij problemen hulp te zoeken.

Uit Australisch onderzoek blijkt dat er twintig procent meer geweld plaatsvindt in de lente- en zomermaanden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het nuttigen van meer alcohol speelt een rol, maar met warm weer en alle deuren open valt het ook gewoon meer op.

Volgens Mariet Lohman van het Steunpunt Huiselijk Geweld kunnen in de zomertijd situaties inderdaad sneller escaleren. "Kinderen hebben vakantie, het is drukker in en rond het huis, er wordt meer gedronken en het is warmer."

Ze roept mensen op sneller een melding te maken wanneer zij getuigen zijn van huiselijk geweld. "Als er gebeld wordt, is het vaak al jaren gaande. Mensen wachten er te lang mee. Het geluk van de zomer is dan dat mensen meer buiten zijn en het dus sneller door anderen gehoord wordt."

Volgens Lohman zijn mensen meestal opgelucht als ze in contact komen met hulpverleners, maar er wordt niet makkelijk om hulp gevraagd. "Zodra we een melding ontvangen gaan we met een persoon of gezin in gesprek. We merken dat er weinig ontkenning is, maar dat mensen ook niet vinden dat ze hulp van buitenaf nodig hebben. Ze denken vaak dat het nog wel verandert. Bijvoorbeeld wanneer de persoon die het geweld pleegt of heeft gepleegd werk vindt, of stopt met drinken."

Een melding maken van huiselijk geweld kan via het telefoonnummer 0900 1262626. Bellen mag anoniem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen