Nieuws8 mei '13 14:12

Het SARS-virus kijkt opnieuw om de hoek

Auteur: BNR Webredactie

In Frankrijk is voor het eerst de nieuwe variant van het SARS-virus geconstateerd. Het coronavirus, dat dodelijk kan zijn, is aangetroffen bij een patiënt die uit de Verenigde Arabische Emiraten naar Frankrijk was gekomen.

Dat meldde het ministerie van Gezondheid woensdag. De patiënt is in quarantaine geplaatst.

Het gevaarlijke virus heeft tot dusverre vooral in het Midden-Oosten toegeslagen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het in september vorig jaar opgedoken en is het bij 30 patiënten vastgesteld, van wie 23 uit Saudi-Arabië en bij opvallend veel mannen. In totaal bezweken er 18 patiënten.

Ziek in clusters
Het valt de WHO op dat veel geïnfecteerden en mogelijk-geïnfecteerden 'in clusters' ziek raakten. Zo was er bij een zorginstelling in Jordanië sprake van 2 bevestigde en 11 waarschijnlijke gevallen, voornamelijk zorgmedewerkers. Twee patiënten uit het Verenigd Koninkrijk waren familie van elkaar.

Van dier op mens
Onderzoek heeft uitgewezen dat het virus mogelijk van vleermuizen afkomstig is, al kan dat pas bewezen worden als het daadwerkelijk bij die dieren wordt aangetroffen. Het eerdere Nipah-virus en het Chinese SARS toonden aan dat ook een ander nog onbekend dier een belangrijke rol kan spelen in de overdracht naar mensen, zonder dat de bron daarbij nodig is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen