Programma17 sep '12 07:10Aangepast op 17 sep '12 13:45

Korting voor wie gezonder leeft

Auteur: Arjan Meesterburrie

Zorgverzekeraar Menzis biedt klanten korting als ze ervoor kiezen gezonder te leven. Via een spaarpuntensysteem kunnen ze bijvoorbeeld een deel van het eigen risico betalen.

De zorgverzekeraar vraagt als tegenprestatie dat iemand stopt met roken of begint met sporten. Ook als iemand zich inzet als mantelzorger of bloeddonor kan dat punten opleveren.

Nederlandse mentaliteit
"Het sluit ook echt een beetje aan bij de Nederlandse mentaliteit", zegt bestuursvoorzitter Roger van Boxtel bij BNR Paul van Liempt. "Mensen worden sneller verleid als ze ook iets kunnen opbouwen. Een aantal punten waar je ook iets voor terugkrijgt."

Deelnemers kunnen binnen drie jaar maximaal 5000 punten verzamelen met een tegenwaarde van zo'n 250 euro. Wie de punten gebruikt om een deel van het eigen risico te betalen, krijgt 35 euro.

Van Boxtel: "Ik hoop dat daar een enorme stimulans vanuit gaat, juist in een samenleving waar we steeds minder gymnastiek op school zien en waar we schoolzwemmen onder druk zien. Het gaat vooral om de bewustwording."

Eerste stap
Gezondheidseconoom Marcel Canoy van Ecorys vindt het een goed plan van Menzis: "Het werd tijd dat preventie een wat duidelijker profiel krijgt en verzekeraars hebben daar ook een rol bij te spelen. Het gaat hier om een eerste stap, het is vooral een symbool van een verzekeraar die hier werk van gaat maken."

Canoy zegt tegen BNR's Mark Beekhuis dat hij niet weet of dit spaarpuntensysteem de beste manier is, maar vindt het wel sympathiek dat verzekerden zelf kunnen kiezen war ze doen met hun spaarpunten: "Het biedt verschillende opties aan mensen. De ene vindt het leuk om te sporten en de andere om zijn eigen risico af te kopen, dus dat vind ik goed aan dit systeem."

Ook mensen die al gezond leven komen in aanmerking voor punten, zegt Menzis-voorzitter Van Boxtel op BNR: "Zeker, iedereen die bij Menzis verzekerd is kan dat aangeven en dan kun je dus ook een startkapitaaltje verwerven."

Fraudegevoelig
De zorgverzekeraar roept geen 'zorgpolitie' in het leven om te controleren of verzekerden ook echt zijn gaan sporten. "Wij gaan niet iedereen controleren, want de ervaring leert dat het overgrote deel van de mensen de lijsten altijd waarheidsgetrouw invult en wij leunen dus echt op goed vertrouwen", zo zegt Van Boxtel tegen BNR.

Maar econoom Marcel Canoy is toch bang voor fraude: "Als ik ga zeggen van 'nou ik ben gestopt met roken en doe mij maar even een paar punten', dat wordt natuurlijk fraudegevoelig. Dus uiteindelijk zal men toch steeksproefsgewijs moeten controleren, anders gaat iedereen punten scoren."

Zorgkosten
In het AD stelt van Boxtel dat dit uiteindelijk ook kan leiden tot minder snel stijgende zorgkosten: "We willen onze verzekerden prikkelen om meer te bewegen en gezonder te leven. Mensen die fit en vitaal zijn worden minder vaak ziek en zitten lekkerder in hun vel. Door sterker in te zetten op preventie willen we de almaar stijgende zorgkosten het hoofd bieden.''

Menzis is de eerste zorgverzekeraar in Nederland die klanten beloont voor een gezondere leefstijl. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen