PostNL zet arbeidsgehandicapten in als postbode
PostNL gaat gehandicapten en bijstandsgerechtigden een deeltijdbaan als postbezorger aanbieden. Dat heeft het postbedrijf woensdag bekendgemaakt.
PostNL laat de post bezorgen door 500 arbeidsgehandicapten en bijstandsgerechtigden. Dat wil niet zeggen dat PostNL op die manier aan goedkope arbeidskrachten komt, zegt Werner van Bastelaar van Post NL: "De kosten die wij maken om deze mensen aan het werk te zetten, dat zijn dezelfde kosten die we ook maken bij reguliere postbezorgers."
"We betalen gewoon marktconforme bedragen en we betalen ook de bedrijven van de sociale werkplaatsen om deze mensen te begeleiden." Maar PostNL vindt het ook belangrijk om hun sociale verantwoordelijkheid te nemen, zegt Van Bastelaar. Hij bestrijdt dat er een kostenaspect speelt. "Het gaat met name om het zorgen dat mensen met die afstand tot de
arbeidsmarkt weer integreren in het arbeidsproces."
Kwaliteit
PostNL stelt ook wel een aantal voorwaarden aan mensen bij een handicap om bij hen te gaan werken, lciht Van Bastelaar toe. "Mensen moeten geestelijk en fysiek in staat zijn om deze werkzaamheden te verrichten. De ervaring die we tot nu toe opgedaan hebben, is heel goed. De kwaliteit van de postbezorging blijft hetzelfde."
Het bedrijf heeft in zijn distributiecentra al 1200 mensen uit de sociale werkvoorziening (sw) en de bijstand werken.
Contracten
Om 'arbeidsgehandicapten' aan werk te helpen heeft PostNL contracten gesloten met bedrijven uit de sociale werkvoorziening. Het sw-bedrijf is verantwoordelijk voor de werving, de opleiding en de dagelijkse inzet en begeleiding op de werkvloer, zegt het postbedrijf.
PostNL zal ook op gewone wijze parttime postbezorgers blijven werven. Deze dienen ter vervanging van de ouderwetse postbode, die niet alleen de post bezorgt maar deze ook zelf sorteert. Door reorganisaties zijn de afgelopen jaren ongeveer 7000 van de oorspronkelijke 11.000 postbodes bij PostNL geschrapt.
Ontslaggolf
Ook de komende jaren verdwijnen er nog 2700 tot 3500 arbeidsplaatsen, maakte PostNL vorige maand bekend. Vooral op het hoofdkantoor en in staffuncties zal nog flink worden gesneden.
De gehandicapten die nu aan het werk worden gesteld staan volgens een woordvoerder van PostNL los van de ontslaggolf bij het bedrijf. De zegsman wijst erop dat PostNL veel van de medewerkers die weg moesten succesvol naar een nieuwe baan buiten het postbedrijf heeft kunnen begeleiden.
Goedkopere krachten
Ronald Dekker,
arbeidseconoom aan de Tilburg University, denkt dat de arbeidsgehandicapten en bijstansgerechtigden wel goedkoper zijn voor het bedrijf omdat het geen werkgeversverantwoordelijkheid voor de mensen gaat dragen. "En
daarmee hebben ze dus een aantal risico’s zoals loondoorbetaling bij ziekte,
het risico dat mensen niet functioneren en ontslagen zouden moeten worden, die
hebben ze afgekocht. Omdat ze daar niet voor betalen zijn ze goedkoper uit dan
met reguliere werknemers."
Dekker heeft er een dubbel gevoel over. "Aan de ene kant is het goed dat grote bedrijven zoals PostNL hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Alleen in het geval van PostNL past het wel akelig goed bij hun loonkostenbesparingen."