'Bied puberende Marokkanen rolmodellen en informele netwerken'
Marokkaanse ouders staan machteloos als het gaat om criminaliteit en schooluitval van hun kinderen. De jongeren hebben vooral behoefte aan figuren om zich aan op te trekken, zegt criminoloog Jan Dirk de Jong. "Om op het rechte pad te blijven moet je sterk in je schoenen staan. Je hebt mensen naast je nodig en niet alleen een kil cijfertje in de statistiek."
Informele netwerken en rolmodellen kunnen volgens De Jong zorgen voor de bezieling die niet alleen een baan en een opleiding meegeeft, maar ook een mens tot wie je je verhoudt. Ze hebben een generatieconflict, een sociale klasseconflict én een etnisch/religieus conflict. Dat overlapt en al die breuklijnen kun je hanteren om ook in je puberale ontwikkeling de verkeerde kant op te gaan. En probeer daar maar eens vat op te krijgen."
Hulp bij opvoeding
Brahim Bourzik, bestuurder van dat Landelijk Beraad, pleit eerder voor hulp bij de opvoeding. "Hoe ga je met je kinderen mee in de snelheid van de samenleving, als je een uitkering hebt en vijf kinderen? Als je niet weet of je aan het eind van de maand je huur kunt betalen, kun je je vaak niet op je kinderen richten. Je zult echt opvoedcursussen moeten geven aan de ouders. Die willen dat heel graag, dus ga naar die ouders, luister wat ze zeggen en probeer daar beleid op te maken."
Maar volgens De Jong heeft het probleem meer te maken met sociale klasse en huidige spanning in de samenleving. En vooral ook met een generatie die opgroeit in een slechte arbeidsmarkt en een tijd die hun ouders misschien iets minder goed begrijpen door de enorme technologische ontwikkeling van de afgelopen jaren. Dat lijkt me het grootste probleem en hoe groot dat is, dát is het punt van discussie."
Paternalistische houding
De ouders van deze jongeren zijn gebaat bij ondersteuning, maar niet bij een paternalistische houding, die hen in een soort slachtofferpositie brengt. Ik hoor zeggen dat ouders het niet aankunnen, maar het lijkt me heel erg in het belang van het kind om de ouders er heel dicht bij te betrekken en te zeggen: 'u kunt wél wat, maar wat u beter zou kunnen willen we u met alle liefde en medeleven uitleggen'."
Het omslagpunt ligt volgens De Jong op het punt waarop álle jongeren het moeilijk hebben. "Je bent aan het puberen en verzet je tegen de oudere generatie in een tijdsgewricht waarin die ouders misschien nog minder van de huidige tijd begrijpen dan jouw ouders toen jij aan het puberen was. Daarnaast ben je ook nog eens een jongen die een beetje onderaan de samenleving bundelt, én je bent in deze samenleving een Marokkaan, nou ja, dan ben je al helemaal de gebeten hond."