Nieuws5 mei '13 00:00

Het vuur is ontstoken, Nederland viert de vrijheid

Auteur: BNR Webredactie

Prinses Beatrix werd geflankeerd door de nieuwe koning en koningin terwijl het We'll meet again over de Amstel klonk. Met het 5 meiconcert in Amsterdam is zondagavond volgens traditie Bevrijdingsdag afgesloten.

Precies om middernacht ontstak burgemeester Geert van Rumund van Wageningen zondag volgens traditie op het 5 Mei Plein in de Gelderse stad het Bevrijdingsvuur. Vanuit Wageningen brachten zo'n 1600 sporters in estafettevorm het vuur naar 60 plaatsen in het land.

Vrijheidsvlam
Een van de plaatsen die werd aangedaan was Utrecht. In de Domstad gaf ontstak premier Mark Rutte om één uur zondagmiddag de vrijheidsvlam. Daarmee gaf hij het startsein voor de nationale viering van Bevrijdingsdag. Het thema was dit jaar ‘Vrijheid spreek je af’.

Rutte ontstak de vrijheidsvlam op het Utrechtse bevrijdingsfestival onder begeleiding van zangeres Roos Rebergen van Roosbeef en het 120-koppige Utrechts Studenten Koor en Orkest. Zij speelden het Nationale Bevrijdingslied 'In Vrijheid' van Thé Lau.

Bevrijdingsfestivals
Door het hele land werden activiteiten georganiseerd om te vieren dat 68 jaar geleden voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Op 14 plaatsen werden bevrijdingsfestivals georganiseerd waar zeker een miljoen mensen zondag op zijn afgekomen. De muzikale evenementen verliepen zonder incidenten en in goede sfeer. "Ik zie alleen maar blije gezichten'', zei directeur Sascha Daggerman van het bevrijdingsfestival in Haarlem.

Ook in Amsterdam ging het 'hartstikke goed', liet een woordvoerster weten. Het Amsterdamse bevrijdingsfestival was verspreid over verschillende locaties, waaronder het Westerpark, Blijburg en de NDSM-werf. De evenementen gingen probleemloos samen met de aanwezigheid van vele Ajax-fans in het centrum van de stad die het landskampioenschap van hun voetbalclub vierden.

5 meiconcert
Om 21:00 uur begon het 5 meiconcert dat ruim een uur later eindigde zoals ieder jaar met We'll meet again van Ross Parker en Hughie Charles.

Voor het eerst woonden Willem-Alexander en Máxima als koning en koningin het optreden bij. Ook prinses Beatrix en premier Mark Rutte waren aanwezig.

Nick & Simon zongen onder meer het lied Vrij, dat ze vorig jaar schreven omdat zij als Ambassadeur van de Vrijheid de bevrijdingsfestivals langsgingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen