Nieuws18 jul '12 15:21Aangepast op 18 jul '12 15:37

Brussel coulant voor Roemenië

Auteur: Melvin Captein

Na een flinke tik op de vingers is Roemenië tegemoetgekomen aan de eisen vanuit de EU. Brussel maakte zich ernstig zorgen over de uitzonderlijke politieke ontwikkelingen in Boekarest.

José Manuel Barroso. EPA
José Manuel Barroso. EPA

In het voormalige Balkanland wilde de linkse premier met juridische trucs het rechtse staatshoofd afzetten. Na aanvankelijke tegenstribbelen is het land is premier Victor Ponta inmiddels op alle eisen uit Brussel ingegaan, aldus voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

Zodoende geeft Brussel Roemenië het voordeel van de twijfel na de ondemocratische ontwikkelingen. De Europese Unie zal er wel nauwlettend op blijven toezien dat het land de Europese normen en waarden respecteert.

Afgrond
Roemenië heeft een stap weg van de afgrond gezet, aldus Barroso. Een EU-diplomaat sprak over ongekend stevige taal van de commissie over een EU-lidstaat.

Om het vertrouwen van hun Europese partners terug te winnen, zullen de Roemeense autoriteiten moeten garanderen dat de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechtspraak worden gerespecteerd, aldus de Europese Commissie. Volgens Brussel boekte Roemenië de afgelopen jaren "relevante vooruitgang'' bij de vereiste politieke hervormingen, maar is het proces nog steeds niet duurzaam en onomkeerbaar.

Bulgarije
Datzelfde geldt voor buurland Bulgarije, blijkt uit de nieuwste rapporten over de voortgang van de ontwikkelingen in deze jongste EU-lidstaten. Beide voormalige Oostbloklanden mochten begin 2007 toetreden tot de unie, maar kwamen wel onder speciaal toezicht wegens hun "tekortkomingen''.

Volgens BNR's Anke Truijen is in Bulgarije de georganiseerde misdaad nog te groot. "Die misdaad slaat ook over naar andere lidstaten en Bulgarije doet daar eigenlijk te weinig aan." In Roemenië is vooral corruptie de boosdoener. "Premier Ponta heeft daar een afzettingsprocedure gestart, rechters bedreigd en nog meer gedaan wat niet door de beugel kan."

Op de borst kloppen
Die bevindingen hebben wat Nederland betreft consequenties voor de twee landen. Den Haag eist duurzame en onomkeerbare hervormingen voordat men akkoord wil gaan met toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese landen zonder grenscontroles (Schengengebied).

Achteraf mag Nederland zich volgens Truijen op de borst kloppen. "Ik denk dat het een goede beslissing is geweest deze landen niet toe te laten."

Schengen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten het rapport nauwlettend te gaan bestuderen en later met een standpunt te komen over wat de gevolgen zullen zijn voor voor de eventuele toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone.

Volgens Truijen zal Nederland waarschijnlijk bij haar oude standpunt blijven. "Ondanks druk van de EU, ligt dat met dit rapport het meest voor de hand."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen