Nieuws5 nov '12 21:56

'Stukje nivellering' mag van Zijlstra sneuvelen in senaat

Auteur: Thijs Baas

De VVD trekt zijn steun voor de inkomensafhankelijke zorgpremie in als de CPB-berekeningen van de koopkrachteffecten negatiever uitpakken.

"Als de nivellering veel groter blijkt te zijn dan wat wij hebben afgesproken in het regeerakkoord, dan voldoen wij niet aan het regeerakkoord. En een kabinet dat niet voldoet aan het regeerakkoord, heeft met deze partij een heel groot probleem."

Dat zei Halbe Zijlstra maandagavond tijdens een bezoek aan de VVD Kamercentrale in Dordrecht, waar hij het regeerakkoord namens zijn partij kwam uitleggen aan de sceptische achterban. "Ik krijg het mijn strot bijna niet uit, maar de inkomensafhankelijke zorgpremie is gewoon een stukje nivellering", zei de kersverse VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

De VVD-leden in Dordrecht zijn ontstemd over de 'alleingang' van de partijtop, die volgens de aanwezigen getuigt van een loskoppeling van de basis. De leden kijken zelfs al met de nodige vrees naar de komende lokale verkiezingen.

Voor Zijlstra is de felle kritiek reden om de hand in eigen boezem te steken. 'Den Haag' is er volgens hem onvoldoende in geslaagd de negatieve beeldvorming af te wenden. "U bent de sjaak, maar het ligt aan ons."

Eerste Kamer
Toch ziet Zijlstra voldoende perspectieven, juist door de minderheid waar het VVD-PvdA-voorstel over de inkomensafhankelijkheid van de zorgpremies op kan rekenen in de Eerste Kamer. "Dat kan wel eens heel handig zijn voor ons. Koopkrachteffecten mogen niet de pan uitrijzen."

Desgevraagd licht hij de uitspraak toe: "Het gaat erom dat alle maatregelen uit het regeerakkoord op een heldere wijze worden uitgewerkt zonder dit soort gekke inkomenseffecten die we de afgelopen weken voorbij hebben zien komen. Over die gekke inkomenseffecten zei een deel van de Eerste Kamer: daar gaan wij niet mee akkoord. Dat klopt, maar wij als VVD-fractie ook niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen