Nu nog is 90 procent van het geïmporteerde melkpoeder in China afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Esther de Lange is europarlementariër namens het CDA en heeft al eerder alarm geslagen over melkpoeder in ons land. "We moeten er goed over waken, alertheid is hier wel nodig", reageert ze op BNR.
Op het gebied van voedsel moet de politiek twee dingen doen, zegt De Lange. "Waken over voldoende en veilig voedsel. Kunnen wij straks nog 9 miljard monden voeden? Die vraag mag in Nederland en in Europa wel wat hoger op de agenda. En het tweede is: zorgen dat de handel, import en export, eerlijk is. Ik vind het dus ook niet meer dan logisch dat Nieuw-Zeeland nu eventjes zegt van 'die veiligheid is misschien wel in het geding bij producten uit China, dus even pas op de plaats en even de grens dicht totdat we weten wat er wel en niet aan de hand is'."
Winstbejag
Volgens retaildeskundige Paul Moers laten producenten de Nederlandse markt te snel links liggen als de vraag weer even aantrekt. "Je moet respect hebben voor winst maken, maar geen respect hebben voor winstbejag. Ik vind dat dat een beetje aan de hand is. Je ziet ook dat de Chinese regering maatregelen begint te nemen tegen onder andere Nestlé en Danone, waar ook Nutricia bij hoort. Die proberen de prijzen in Azië enorm omhoog te brengen."
De Lange 'wil niet op de plek van managers in het bedrijfsleven gaan zitten', maar wil kwijt: "Het zou heel stom zijn als je thuisland links laat liggen voor de ontwikkeling van een andere markt."
Open en eerlijke handel
Ze gaat verder: "Als Nederlanders liever Chinese dan Europese zonnepanelen kopen en Chinezen grijpen door een voedselschandaal naar het beste product wereldwijd - het rood-wit-blauwe vlaggetje - , dan moet de politiek niet zeggen dat ze dat niet mogen doen. De politiek moet ervoor zorgen dat de omstandigheden waaronder handel plaatsvindt op en eerlijk zijn."