Nieuws2 jan '13 08:08

Veiligheid niet belangrijkste criteria luchtvaart

Auteur: Fleur de Bruijn

Het is een misvatting dat veiligheid boven alles gaat in de luchtvaart. Dat stelt Benno Baksteen, oud-verkeersvlieger en voorzitter van een commissie die de overheid adviseert over veiligheid in de sector.

"Het is een misvatting dat veiligheid het enige criterium is'', stelt Baksteen in reactie op het verhaal dat zowel piloten van Ryanair als KLM onder druk zijn gezet om met weinig brandstof door te vliegen.

"Je kunt altijd twee ton kerosine meer meenemen dan je volgens de berekeningen nodig hebt, maar dat kost veel geld en is ook nog eens slecht voor het milieu.''

KLM
Maandag schreef het Algemene Dagblad dat KLM bewust risico's neemt door piloten met te weinig brandstof te laten vliegen om brandstof te besparen. De luchtvaartmaatschappij ontkende dit direct.

De SP heeft een onderzoek gevraagd naar de KLM-vlucht van 11 december 2009 met bestemming Los Angeles. De luchtvaartmaatschappij voerde tijdens de vlucht druk uit op de gezagvoerder om de voorschriften te negeren, zei SP-Kamerlid Farshad Bashir maandag.

Geen incident
Baksteen zei eerder tegen BNR
dat het 'incident' waarbij een KLM-toestel een tussenlanding maakte vanwege een brandstoftekort, geen incident was. "Het systeem werkte zoals het hoort te werken."

Zo'n tussenlanding vanwege een brandstoftekort vindt volgens Baksteen een paar keer per jaar plaats. Dat zo'n gang van zaken normaal is, blijkt volgens hem wel uit het feit dat het 'eigenlijk nooit misgaat'. En wil een vlieger meer brandstof meenemen, dan staat daar geen enkele sanctie op, aldus Baksteen.

Piloten Ryanair
Vorige week raakte Ryanair al in opspraak na een uitzending van het KRO-programma Reporter. In Reporter vertelden vier piloten van Ryanair dat ze onder druk worden gezet om zo min mogelijk te tanken. 

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair ontkent dat ze piloten onder druk zet om met minder brandstof te vliegen om daarmee geld te besparen. Volgens Ryanair heeft de redactie van Reporter de reportage 'enkel met geruchten en speculaties' gestaafd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen