Programma16 mei '12 12:35

Asbak blijft in klein café op tafel

Auteur: Marjan van den Berg

Voor kleine horeca zonder personeel blijft de uitzondering in de tabakswet bestaan, heeft de rechter besloten. Gezondheidsclubs zijn teleurgesteld.

Clean Air Nederland had de rechtszaak aangespannen tegen de staat over de uitzondering voor kleine cafés op het algeheel rookverbod in de horeca. De rechter laat de uitzondering in stand.

Gerard Sannes van het Groningse café De Kachel: "Dit voelt wederom aan als een overwinning. Wij hadden al verwacht dat het zo zou gaan, maar je weet het nooit."

Bescherming
Clean Air Nederland gaat in hoger beroep. "We kunnen de staat niet dwingen om een rookverbod voor kleine cafés in te voeren. Maar de rechter zegt wel dat de staat zich moet houden aan het verdrag en dus de werkgevers,werknemers en bezoekers moet beschermen tegen tabaksrook. Vandaar dat wij genoeg gronden zien om in hoger beroep te gaan. De staat zal die bescherming op een of andere manier moeten invoeren en volgens ons is er geen andere optie dan een algeheel rookverbod. Ze kan deze uitspraak niet zomaar naast zich neerleggen, er moet dus iets gebeuren'', aldus een woordvoerder.

Gezondheid
KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Astma Fonds en Partnership Stop met Roken noemen de uitspraak "slecht nieuws voor onze gezondheid en die van onze kinderen". Volgens hen zorgt de uitzondering van een kleine groep ervoor dat in de helft van de café's gerookt wordt. De handhaving schiet daarbij ernstig te kort, stellen zij.

De organisaties hopen dat een nieuw kabinet straks kiest voor een universeel rookverbod in de horeca en zich "niet laat intimideren door de tabaksindustrie".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen