Nieuws31 dec '14 12:22

Feestdagen voor de liefde niet altijd even feestelijk

Auteur: Marjan van den Berg

De feestdagen vormen voor relaties een van de gevaarlijkste periodes van het jaar. Vanaf 2 januari begint de telefoon bij scheidingsadvocaten te rinkelen. Maar de feestdagen kunnen ook een aanleiding zijn om een vastgelopen relatie te redden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Relaties en huwelijken stranden bovengemiddeld vaak tijdens Kerst en Oudjaar, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Dat is ook de ervaring van Kees van Lunsen, mediator bij CONCIES. Het komt volgens hem doordat de dagen aan het eind van het jaar uitnodigen tot bezinning. “Het nieuwe jaar komt eraan. Wat ga je in het volgende jaar doen? Een scheiding komt niet zomaar. Er gaat vaak een langere periode van relatieproblemen aan vooraf. Mensen gaan afwegen: hoe ga ik verder met mijn leven?”

Wat Van Lunsen in zijn praktijk vaak ziet als oorzaak van stukgelopen relaties, is dat de relatie geleidelijk een andere betekenis heeft gekregen. “Wat ik heel vaak hoor, is dat mensen als broer en zus gaan leven, dat de intimiteit uit de relatie is. Dan hoeft er nog geen vreemdgaan bij te zijn.”

Ook, zegt Van Lunsen, zijn partners vaak ‘gestopt met delen’. “Ze praten niet meer over de dingen die hen bezighouden.”

Zichzelf kwijt
Daarbij is de onderlinge gelijkwaardigheid vaak afgenomen. “Dan is het heel vaak zo dat één van de twee partijen zich heeft aangepast aan de ander en op een gegeven moment met zichzelf toch een beetje in de knoop komt te zitten, want die raakt zichzelf kwijt.”

Volgens Van Lunsen komt dat mede door onderlinge verschillen in de manier van communiceren. “Vraag je aan het eind van de dag aan een vrouw: ‘Wat heb je vandaag gedaan?’, dan komt er een heel verhaal. Een man gaat het heel clean en kort houden. En dan worden die mannen wat ongeduldig en dan gaan ze het invullen. Gevolg daarvan: irritatie.”

Dat is niet erg, vindt de mediator. “Ik ben een voorstander van ruzie, zeg ik altijd, want dat betekent dat je wat om elkaar geeft.”

Bovendien hoeven zulke problemen niet altijd tot een echtscheiding te leiden, zegt Van Lunsen. “Ik heb nog niet zo lang geleden met een stel gezeten dat tien jaar geen intimiteit had gehad en nu wilde gaan praten over relatiebemiddeling om de relatie te verbeteren.”

Delen
Voor het redden van een relatie is volledige inzet van beide partijen nodig, zegt hij. “Het is van belang, als je bij elkaar bent, dat er iets is wat je gaat delen met elkaar. Het is het gevoel dat je het belangrijk vindt om dat met die ander te hebben.”

Wie ‘voor de vorm’ nog een reddingspoging doet, heeft weinig kans, zegt Van Lunsen. “Als dat een formaliteit is – ‘ik doe het omdat zij het zo graag wil’ of ‘ik doe het omdat hij het zo graag wil’ – dan geef ik aan: daar hoef je niet aan te beginnen, want dat heeft weinig zin.”

Gerelateerde artikelen