Nieuws14 apr '12 02:40

Videla bekent: duizenden mensen gedood

Auteur: Thijs Baas

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft voor het eerst erkend dat onder zijn regime zevenduizend tot achtduizend mensen zijn gedood.

De inmiddels 86-jarige Videla deed dat in een interview voor een boek van de Argentijnse journalist Ceferino Reato, meldt de NOS.

Gewiste sporen
Om protesten in binnen- en buitenland te voorkomen werden alle sporen gewist. Volgens de Argentijnse krant La Nacion zei Videla dat er geen andere oplossing mogelijk was om een anarchistische maatschappij te disciplineren.

Binnen het militaire bewind was er overeenstemming over het feit dat die prijs betaald moest worden. "We moesten een grote groep mensen uitschakelen, zonder dat de massa daarvan afwist. Deze mensen konden niet worden berecht of voor het vuurpeloton worden gezet", meldde Videla volgens de krant.

Kopstukken
Ook volgens andere kopstukken van de coup in 1976 die de journalist interviewde werd Argentinië een paar maanden voor het afzetten van president Isabel Perron opgedeeld in vijf zones, waarvoor stuk voor stuk een lijst werd opgesteld van mensen die meteen na de staatsgreep moesten worden opgepakt.

Laatste rustplaats
Die lijsten bevatten vakbondsleiders, zakenmensen, ambtenaren, hoogleraren, prominente politici en studentenleiders. Videla beweert dat de laatste rustplaats van de ontvoerde en gedode tegenstanders niet werd bijgehouden. Overigens liggen de schattingen van het werkelijke aantal slachtoffers boven de achtduizend die nu worden genoemd.

In 2010 werd de 86-jarige Videla in Argentinië tot levenslang veroordeeld voor de dood van enkele gevangenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen