Nieuws5 aug '14 19:01

Intrekken bekentenissen behoedt verdachte Wiels-moord niet van eis levenslang

Auteur: Thijs Baas

Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft levenslang geëist tegen de 37-jarige Elvis Kuwas voor de moord op onder meer Helmin Wiels. Het motief was duidelijk, zegt ANP-correspondent Oscar van Dam: Geld. "Kuwas kreeg voor elke moord tienduizenden Antilliaanse guldens."

De 54-jarige Wiels werd op 5 mei vorig jaar op het strand van Curaçao doodgeschoten. Kuwas ontving liefst 60.000 gulden, omgerekend rond de 23.000 euro, rekent Van Dam voor. Opmerkelijk: "Er was hem meer beloofd voor de moord op Wiels, maar hij heeft maar een deel gekregen. Het geld zou hij terug moeten betalen, maar alle bekentenissen zijn ingetrokken." De bekentenissen bevatten volgens het OM kennis die alleen een dader kan hebben, "dus dan betekent het voor het OM niks dat hij het weer intrekt."

"Bij het bepalen van de strafeis, is er maar één keuze: levenslang'', zei officier van justitie Ger Rip vanochtend. Ook wil de officier het geld terugvorderen dat Kuwas met de drie moorden zou hebben verdiend. Naast de moord op Wiels wordt Kuwas verantwoordelijk gehouden voor de moord op Raikel Conception in januari 2013 en Lionel Arnaud in juni 2012.
 

Geen twijfel
Voor de officier van justitie is er geen twijfel over mogelijk dat Kuwas drie mensen heeft vermoord, waarvan Wiels de bekendste was, zegt Van Dam vanuit Curaçao. "Voor alledrie de moorden is duidelijk welk wapen hij gebruikt heeft, dát hij het gedaan heeft en zijn er verklaringen van Kuwas. De verklaring in de zaak-Wiels heeft Kuwas overigens weer ingetrokken, maar volgens het Openbaar Ministerie is er geen enkele twijfel."

De eis levenslang is gebaseerd op de drie moorden, maar ook op het feit dat hij tegenover vriendinnen heeft opgeschept over de moorden en naar de moordplek is gegaan om te laten zien waar hij de mensen heeft vermoord. Die dingen leven allemaal zó zwaar voor het OM, dat ze zeggen dat er geen twijfel is. Maar Kuwas zegt zelf dat hij wat Wiels betreft onder druk is gezet, evenals zijn vrouw. Hij heeft een valse verklaring afgelegd omdat ik daarmee naar Nederland verplaatst zou worden en strafvermindering zou krijgen."

Gerelateerde artikelen