Programma18 jun '12 07:51Aangepast op 18 jun '12 08:36

GGZ op de schop

Auteur: Anne-Greet Haars

Patiënten met geestelijke problemen zullen voortaan vaker thuis worden behandeld. Het aantal bedden in instellingen zal fors worden teruggebracht.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft daarover afspraken gemaakt met de sector, meldde het ministerie maandag.

In het akkoord staat verder dat patiënten meer moeten doen aan preventie, zelfmanagement en hun herstel. Ook zal in de sector minder gebruik worden gemaakt van dwang.

Dichter rondom patiënt
De zorg wordt dichter rondom de patiënt georganiseerd. De huisarts zal dan ook een belangrijkere rol gaan krijgen. Het aantal bedden in instellingen moet in 2020 met een derde zijn teruggebracht ten opzichte van 2008. Ook wordt de financiering van ggz-instellingen anders geregeld.

BNR’s Meindert Schut vraagt FD-redacteur Sandra Olsthoorn hoe ze er voor gaan zorgen dat er minder patiënten doorschuiven naar complexere zorg. “Het kan gewoon fysiek niet meer, want er worden bedden geschrapt in de klinieken. De mensen moeten natuurlijk nog wel ergens naar toe, dus de bedoeling is dat de huisarts meer taken op zich gaat nemen. Of dat mensen via internet hulp gaan zoeken; e-health heet dat.”

Olsthoorn beaamt dat het een interessant punt wordt hoe de huisartsen hier op gaan reageren. "Maar er is in het akkoord afgesproken dat er allerlei ondersteuning komt voor de huisartsen, zoals een maatschappelijk werker. Het is de bedoeling dat ze op die manier mensen kunnen opvangen."

Kosten
"Dat kost ook geld, maar met dit plan willen ze dat de ggz-kosten blijven zoals ze nu zijn en niet gaan groeien", legt Olsthoorn uit.

En de kosten rijzen ook de pan uit, volgens Olsthoorn, dus actie is nodig. “In tien jaar tijd zijn de kosten verdubbeld. Het ligt nu op 4 miljard euro per jaar.”

Handen ineen geslagen
De minister wist de handen ineen te slaan met zorgaanbieders, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen. Door de afspraken moeten de uitgaven aan geestelijke zorg worden getemperd. De afgelopen jaren kostte de geestelijke gezondheidszorg elk jaar 5 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat moet in 2013 en 2014 maximaal 2,5 procent worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen