Nieuws15 mei '14 06:15

Banenplan bonden op komst na Torentjesoverleg

Auteur: BNR Webredactie

De vakcentrales zullen nog voor de zomer voorstellen presenteren om door lastenverlichting op arbeid een fors aantal nieuwe banen te scheppen. Ze denken aan een bedrag van 1 miljard euro.

FNV-voorzitter Ton Heerts. ANP
FNV-voorzitter Ton Heerts. ANP

Dat FNV, CNV en MHP hiermee aan de slag gaan is volgens FNV-voorzitter Ton Heerts afgesproken met premier Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Ook de werkgevers waren bij het gesprek in het Torentje aanwezig.

Heerts heeft dat gezegd tegen het ANP. De plannen moeten volgens hem een rol spelen in de discussie over de overheidsbegroting voor volgend jaar.

"Ik zeg niet dat onze voorstellen meteen worden overgenomen. Kabinet en werkgevers zitten ook aan tafel. Maar er moet wel snel iets gebeuren om de werkloosheid een halt toe te roepen'', zegt Heerts. "Het gaat weliswaar beter met de economie, maar de werkloosheid vlakt nauwelijks af. Dat is niet aanvaardbaar.''

Volgens de FNV-voorzitter maakt ook het kabinet zich grote zorgen over de werkloosheid en denkt het aan lastenverlichting op arbeid. Wat Heerts betreft kan daarmee niet gewacht worden tot de belastinghervorming die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voorbereidt voor de volgende kabinetsperiode. "We kunnen niet lijdzaam gaan zitten afwachten.''

Heerts kondigde in april al aan dat hij met het kabinet en de werkgevers wilde praten over het aanpakken van de werkloosheid. Hij noemde toen ook het bedrag van 1 miljard voor een 'aanvalsplan'.

Het onderwerp is volgens hem inmiddels ter sprake gekomen in het overleg dat de top van het kabinet sinds het begin van dit jaar tweemaandelijks voert met Heerts en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes over de uitvoering van het sociaal akkoord. Dat overleg met de twee voorzitters van de Stichting van de Arbeid vindt om en om plaats met Rutte en Asscher of met Asscher alleen.

Het kabinet trok eerder 600 miljoen euro uit voor banenplannen. De bonden en werkgevers leggen daar nog eens hetzelfde bedrag bij. Voor diverse sectoren, zoals de bouw, de chemie en de zorg zijn inmiddels al banenplannen overeengekomen.

"Maar die sectorplannen zijn ervoor om mensen die hun werk kwijtraken naar ander werk te begeleiden'', zegt Heerts. "Ze leiden niet tot extra banen. Daar moeten we nu voor gaan zorgen.''

Gerelateerde artikelen