Belgische agenten krijgen liegles; hoe herken je leugens?
Belgische agenten krijgen vanaf volgend jaar een training in het herkennen van leugens, schrijft Het Nieuwsblad. Niet alleen toprechercheurs dus, maar juist ook de agenten die als eerste bij een delict zijn. Maar hoe herken je een leugen?
Jeroen Ketelaars, conflictpsycholoog en leugenexpert aan de Leugenacademie, traint professionals in het herkennen van leugens. Volgens hem moet je op zoek naar een cluster van aanwijzingen. "Wij zoeken naar meerdere signalen die plaatsvinden op het moment dat je een vraag aan iemand stelt die potentieel bedreigend is voor deze persoon. Dan ontstaat er stress in dat lichaam, in zijn hoofd gebeurt van alles. Hij denkt: dit is het antwoord, maar dat wil ik eigenlijk niet vertellen dus dat hou ik achter. En die druk die zich dan opbouwt, komt ergens in het lijf naar buiten."
Denk daarbij aan bewegingen van een schouder, mondhoek en wenkbrauw. Ook kan iemand gaan hakkelen, zenuwachtig of hoog gaan praten, of juist heel langzaam en overtuigend.
Uren oefenen
De agenten in België krijgen een cursus van slechts 8 uur en dat lijkt Ketelaars een beetje weinig. "Het is een vaardigheid die je moet oefenen. In een cursus kun je dingen leren van: als je dit en dat waarneemt, geeft dat aan dat je waarschijnlijk belangrijke informatie bereikt hebt. Maar dan moet je dat gaan oefenen in de praktijk. Dat kost wel meer dan 8 uur, kan ik je vertellen."
Nederland
De Nederlandse agenten krijgen niet allemaal zo'n cursus, laat de Politie Academie weten. De reden is dat de wetenschap nog niet heeft aangetoond dat je helemaal van deze technieken op aan kunt. Ketelaars snapt die overweging, want het interpreteren van iemands communicatie is nooit helemaal vrij van storing. Maar hij denkt dat het agenten wel kan helpen om op het juiste spoor te komen.
"Als je zegt dat je heel blij bent over iets, maar je fronst je wenkbrauwen dan is dat een inconstistentie. Dat is dan een hotspot en dan kan je zeggen, daar ga ik eens extra vragen over stellen die toetsbaar zijn. En dat kun je dan wél gebruiken in je rapport als agent."