Nieuws21 mei '13 05:46

'Tornado Oklahoma eist tientallen levens'

Auteur: BNR Webredactie

Tot op heden zijn er 24 lichamen geborgen na de verwoestende tornado in een voorstad van de Amerikaanse stad Oklahoma City. Bij het tellen van de omgekomen slachtoffers zijn vergissingen gemaakt waardoor de aantallen in eerdere berichten veel hoger lagen.

Dat schrijft persbureau Reuters. De verwachting is dat er nog meer lichamen onder het puin liggen en dat het dodental dus alsnog op zal lopen. Reddingswerkers hebben in de nacht van maandag op dinsdag ruim 100 mensen onder het puin bevrijd, aldus een woordvoerder van de politie. Volgens BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk zoeken de reddingswerken iedere puinhoop drie keer door. ''Pas dan zetten ze er een kruis of merkteken neer, zodat ze zeker weten dat er nergens meer iemand onder het puin ligt.''

Zaklampen
Brandweerlieden, politie en vrijwilligers hebben de hele nacht met zaklampen gezocht naar overlevenden onder de resten van de door de tornado's getroffen stad. Autoriteiten hebben aan de aanwezige verslaggevers gevraagd hun satellietwagens te verplaatsen. De draaiende motoren zouden het geroep van overlevenden onder de brokstukken wel eens kunnen overstemmen.

Het grote aantal slachtoffers is te verklaren door de late waarschuwing die is uitgegaan zegt  Van Wagtendonk. Oklahoma City ligt midden in 'tornado alley'. En veel scholen en huizen hebben dan ook schuilkelders, maar sommige mensen hebben de schuilplaats niet op tijd bereikt. Van Wagtendonk: "Een orkaan wordt al dagen van tevoren voorspeld, bij zo'n wervelstorm is het heel anders. Dan heb je soms maar een kwartier tot een half uur." Volgens weerman en tornadojager Reinier van den Berg is het boven de grond vrijwel onmogelijk aan zo'n storm te ontkomen.

Drie kilometer breed
Volgens meteorologen was het een tornado met een kracht van 4 op de Schaal van Fujita. Bronnen reppen van een tornado van ruim drie kilometer breed. Honderden huizen en zeker twee scholen liggen grotendeels in puin. Het ziekenhuis in de voorstad Moore liep volgens ABC News flinke schade op en evacueerde alle patiënten naar andere ziekenhuizen.

Ook op de wegen veroorzaakte de storm een chaos. De hulpdiensten hadden moeite om Moore te bereiken, omdat veel mensen op de snelweg vastzaten in hun auto's.

Reactie Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de toestand in Oklahoma officieel tot 'grote ramp' uitgeroepen. Hierdoor komt geld van de landelijke overheid vrij om de slachtoffers te helpen.

Sinds zondag razen windhozen onder andere over Oklahoma en Kansas en het gevaar is nog niet geweken. Voor de derde dag op rij moeten Amerikanen zich dinsdag hoeden voor tornado's. Het Amerikaanse Storm Prediction Centre waarschuwt dat inwoners van de zuidelijke staat Texas tot aan Michigan in het noorden dinsdag rekening moeten houden met extreme weersomstandigheden, zoals zeer zware wind, hagelstormen en tornado's. In die gebieden, bekend als Tornado Alley, wonen zeker 63 miljoen mensen. In totaal werden maandag zo'n 14 tornado's gemeld.

Lastige afweging voor twee senatoren
Dat er een noodtoestand is afgekondigd door Obama betekent dat er extra geld naar Moore gaat om het stadje weer op te bouwen. Voor twee senatoren van de staat Oklahoma betekent dat een lastige afweging. ''Zij waren destijds tegen het hulppakket dat gestort zou worden na de ravage die orkaan Sandy aanrichtte. Zij vroegen zich af waarom zij in Oklahoma mee zouden moeten betalen aan hulp voor mensen aan de oostkust. Een vertegenwoordiger van de twee heeft al gezegd dat ze ook tegen dit pakket zullen stemmen, omdat noodhulp betekent dat er in andere programma's gesneden moet worden.''

Ontstaan tornado
Tornado's, ook van deze kracht, zijn geen ongewoon verschijnsel in Oklahoma, dat in het gebied ligt dat ook wel tornado alley wordt genoemd. Dat legt Wouter de Baar van Meteoconsult uit op BNR. ''Maar meestal komen die door vrijwel onbewoond gebied.''

Tornado alley kent veel tornado's omdat drie luchtstromen daar botsen: warme vochtige lucht uit de Mexicaanse golf, droge lucht uit de Rocky Mountains en koude lucht uit het noorden. ''Bovendien heeft de lucht op de grond een andere richting en snelheid van de lucht hoog in de atmosfeer. Daardoor kunnen de onweersbuien niet alleen heel zwaar worden, er kan ook een draaiing ontstaan die uiteindelijk een tornado wordt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen