Nieuws15 jun '12 22:03

'Ongezond leven moet geld kosten'

Auteur: Pieter van den Akker

De overheid zou accijnzen moeten verhogen om zo gezond gedrag te stimuleren. Dat adviseert de Taskforce Beheersing Zorguitgaven.

De taskforce schrijft dat vrijdag in een rapport in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ook zou de huisarts onder het eigen risico moeten vallen, moeten mensen meer zelf gaan betalen en wordt de eigen bijdrage voor langdurige zorg vermogensafhankelijk.

Eigen verantwoordelijkheid
De taskforce wil dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen om gezond te blijven. Vandaar dat de accijnzen omhoog moeten. De taskforce is dan ook blij met de aangekondigde verhoging van de accijnzen op tabak en alcohol. Ook vindt hij dat er meer afspraken gemaakt moeten worden met supermarkten over het aanbieden van gezondere voeding.

De taksforce vermoedt ook dat mensen beter nadenken over een huisartsbezoek als dat onder het eigen risico valt. Verder moeten eigen bijdragen voor de spoedeisende hulp en de huisartsenpost mensen stimuleren om overdag naar de huisarts te gaan.

Eigen risico
In het Lenteakkoord is al afgesproken dat het eigen risico in de zorg naar 350 euro gaat, maar daar bleef de huisarts buiten vallen. Dat betekent dat een bezoek aan de huisarts gratis blijft. Als zo'n bezoek onder het eigen risico valt, kost het de cliënt wel geld.

Patiëntenkoepel NPCF zei eerder al te vrezen voor die maatregel, omdat mensen dan niet naar de huisarts gaan als dat wel nodig is. Dat uitstellen kan volgens de NPCF tot extra kosten leiden.

Netwerk
De taskforce vindt ook dat mensen hun langdurige zorg meer zelf moeten regelen en dat in hun eigen omgeving moeten doen. Vergoeding van huishoudelijke zorg en hulpmiddelen moet worden beperkt tot de laagste inkomens en naarmate iemand meer vermogen heeft, moet die meer zelf bijdragen aan de langdurige zorg.Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen