Programma8 nov '11 10:19Aangepast op 8 nov '11 10:48

Meer betalen voor minder zorg

Auteur: BNR Webredactie

De grote zorgverzekeraars rekenen klanten volgend jaar dezelfde basispremie: 108,25 euro. Maar in de aanvullende verzekeringen zitten wel grote verschillen.

Agis, Zilveren Kruis Achmea, VGZ en Univé rekenen allemaal een basispremie van 108,25 euro per maand, bleek vandaag. Menzis maakte eerder al bekend dat hun basispremie 106,50 euro per maand gaat kosten.

Aanvullende verzekeringen
De premies van de aanvullende zorgverzekeringen van Agis stijgen met gemiddeld 8,3 procent, die van Zilveren Kruis Achmea met gemiddeld 5,1 procent. Bij VGZ en Univé gaan de premies van de aanvullende verzekeringen met gemiddeld 6 procent omhoog, zegt een woordvoerder.

Uitgekleed
Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl, is ontstemd over de tarieven: "Volgens de overheid zou de basispremie met gemiddeld 11 euro per jaar stijgen. Maar in de praktijk is dat 30 euro per jaar geworden. De meeste mensen zullen denken: dat valt wel mee. Maar daarnaast gaat het verplichte eigen risico van 170 naar 220 euro per jaar."

"Het basispakket wordt uitgekleed en de dingen die uit het basispakket verdwijnen, komen deels in de aanvullende pakketten terecht. Die gaan met gemiddeld 10 procent omhoog.''

Nog hoger
Dat heeft als gevolg dat mensen die weinig zorg consumeren, ervoor kiezen om een lichter of geen aanvullend pakket te kiezen, denkt Hordijk. Mensen die wel grote aanvullende pakketten kiezen, halen hun geld er ook echt uit, denkt hij. "Met als gevolg dat de kosten voor de aanvullende verzekeringen volgend jaar weer fors hoger liggen'', voorspelt hij.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen