'Logisch dat zorg van gemeente tot gemeente verschilt'
Dat er door de overheveling van de zorgtaken verschillen in het zorgaanbod ontstaan tussen verschillende gemeenten is niet raar en ook niet onwenselijk. Dat zeggen drie wethouders van middelgrote gemeenten op BNR. Maar heeft niet iedereen, zeker in zo'n klein land als Nederland, recht op dezelfde kwaliteit aan zorg?
De wethouders Roos van Gelderen (Leiden), Peter van Bergen (Dronten) en Anjo van de Ven (Alkmaar) merken in gesprek met BNR's Paul van Liempt op dat het logisch is dat de inwoners van verschillende gemeenten geconfronteerd worden met een andere situatie. “Het zou juist onlogisch zijn als het allemaal hetzelfde zou zijn", reageert de wethouder uit Dronten.
'Verschillen zijn logisch'
Maar toch: zou de situatie niet overal in het land hetzelfde moeten zijn als het gaat om zoiets fundamenteels als de zorg? "Het is logisch dat er verschillen ontstaan. Het is juist een opgave om ondersteuning en zorg op maat te gaan leveren. Dus de aanvrager, de inwoner, bepaalt eigenlijk wat er aangeboden wordt", antwoordt Van Bergen.
Of dit betekent dat het voor sommige mensen heel verstandig kan zijn om te verhuizen naar een andere gemeente? Roos van Gelderen beaamt dat, maar betwijfelt of het zover komt: “Ik weet niet of mensen echt die overweging maken, want er zijn natuurlijk ook wel andere afwegingen die je maakt als je gaat verhuizen. Maar er kunnen grote verschillen ontstaan. Dat zag je al in de WMO. En met de keuze om deze taken in de WMO onder te brengen zeg je dat je verschil gaat krijgen tussen gemeenten."
'Niemand is tegen maatwerk'
Dan: "Als alle gemeenten echt in staat zouden zijn om te garanderen dat iedereen zorg op maat krijgt zou er op zich natuurlijks niks aan de hand zijn. Niemand is tegen maatwerk."