Nieuws7 nov '11 08:23Aangepast op 7 nov '11 08:42

Lessen trekken uit miljardensteun banken

Auteur: BNR Webredactie

Wat is er precies gebeurd met de tientallen miljarden die de staat uitgaf om de banken te redden in 2008 en 2009? Vandaag start de commissie-De Wit met de verhoren van de betrokken politici.

Het kostte de Nederlandse belastingbetaler een forse duit om banken als ABN Amro, SNS en ING van de ondergang te redden. Zo werd er onder meer 30 miljard euro in de koop en redding van ABN AMRO gestopt en werd ING 10 miljard euro geleend.

Een parlementaire enquête moet nu helderheid scheppen over de manier waarop het kabinet de bankencrisis van bijna drie jaar geleden heeft aangepakt. BNR's Humberto Tan sprak met voorzitter van die parlementaire commissie, SP-Kamerlid Jan de Wit.

Verantwoord
De Wit: "Vandaag beginnen we met de oud-minister van Financiën Ruding, twee oud-Kamerleden en iemand die bij ABN Amro heeft gewerkt. Het gaat over tientallen miljarden, wij willen weten -in opdracht van de Tweede Kamer- of die op de juiste manier, dus zorgvuldig en verantwoord, zijn uitgegeven. Wij moeten daar uiteindelijk conclusies en lessen aan verbinden, voor de toekomst maar ook voor nu."

Onder ede
Ewald Engelen, financieel geograaf aan de Universiteit van Amsterdam, verwacht niet zoveel van het huidige onderzoek: "Ik denk niet dat er politiek schokkende dingen uitkomen. Het is in ieder geval jammer dat in het eerste deel van het onderzoek de bankiers niet onder ede stonden, en de politici nu wel." 

Luister naar het volledige gesprek met De Wit en Engelen via de knop onder de afbeelding. Daar vind je ook het interview met Frank Heemskerk, tijdens de bankencrisis staatssecretaris voor Economische Zaken.

Ruding, Staal
De parlementaire enquête omvat vijf weken van verhoren. Volgende week ontvangt de commissie onder anderen oud-minister van Financiën Onno Ruding, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Boele Staal, enkele bankiers en oud-Tweede Kamerleden. Daarna zijn oud-premier Jan-Peter Balkenende en oud-minister van Financiën Wouter Bos aan de beurt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen