Nieuws21 nov '11 17:18

NIBC-topman: banken hadden elkaar moeten dekken

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse banken hadden elkaar beter moeten helpen tijdens de financiële crisis, vindt Kees van Dijkhuizen, de financiële topman van de investeringsbank NIBC.

Van Dijkhuizen zei maandag voor de commissie-De Wit dat hij denkt dat het voor banken gemakkelijker zou zijn geweest om buitenlandse geldschieters over de streep te trekken.

De financiële topman zei ook dat de autoriteiten ‘buitengewoon goed hebben opgetreden’ tijdens de financiële crisis.

Garantieregeling
Onderwerp van onderzoek was maandag de garantieregeling voor leningen van banken, die eind oktober 2008 is gestart. Autoleasemaatschappij LeasePlan was de eerste instelling die van de regeling gebruik heeft gemaakt.

Volgens de financiële topman van Leaseplan, Guus Stoelinga, probeerde het ministerie van Financiën tevergeefs grote banken als ING of SNS te bewegen als eerste een beroep te doen op de regeling. Volgens hem waren banken bang voor 'stigmatisering' als ze als eerste zouden aankloppen, en vreesden zij dat spaarders dan hun geld zouden kunnen weghalen.

Hulde voor regeling
Een garantieregeling als die van 2008 kan volgens Van Dijkhuizen weer goed van pas komen bij de huidige schuldencrisis: "Het is goed dat op de plank te laten liggen."

Aegon keek in boeken Fortis
De parlementaire enquêtecommissie doet onder andere onderzoek naar de nationalisatie van ABN Amro en Fortis in 2008 en 2009. Uit onderzoek van drie Belgische deskundigen naar de opsplitsing van Fortis Groep bleek maandag dat verzekeraar Aegon in september 2008 in de boeken van Fortis heeft gekeken.

Aegon bevestigde in een reactie de boeken van Fortis te hebben bekeken, maar gaf verder geen commentaar. “Donderdag verschijnt onze bestuursvoorzitter voor de commissie-De Wit. Daar willen we niet op vooruitlopen'', aldus een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen