Nieuws13 okt '14 12:03

Vinex: meer branden, meer inbraken

Auteur: Marjan van den Berg

Niet alleen zijn er in Vinex-wijken meer inbraken, er zijn ook meer woningbranden dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Iemand die in een Vinex-wijk woont, heeft 37 procent meer kans op een woningbrand dan een gemiddelde stadsbewoner. Vorige week werd ook al bekend dat de kans dat er in een Vinex-wijk wordt ingebroken, 15 procent hoger ligt dan in andere stedelijke gebieden.

Tweeverdieners
Het hogere gemiddelde aan inbraken is volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars het gemakkelijkst te verklaren. “Wij vermoeden dat dat komt doordat daar toch relatief veel tweeverdieners wonen die overdag veel van huis zijn en tegelijkertijd ook wat meer verdienen dan een gemiddelde Nederlander. Met andere woorden: ze hebben vaak ook wat meer waardevolle spullen in huis. Dan is een en een twee.”

Over de flink hogere kans op brand was Buis meer verrast. “Wij vermoeden dat hier late detectie een rol kan spelen”, zegt hij. “Men is veel van huis, dat is een optie.” Ook kan een aantal andere factoren meespelen, zegt Buis op basis van gesprekken met de brandweer en andere specialisten. “Vandalisme kan een rol spelen. Er wordt ook wat meer geklust in deze wijken. Dat leidt ook vaak tot meer branden. En er is vermoedelijk ook wat meer elektrische apparatuur aanwezig. Dat vergroot een brandrisico ook.”

Brandclaims
Voor de zogenoemde Risicomonitor Woningbranden is gekeken naar het totaal aan brandclaims dat werd gedaan door huishoudens. Dat waren er vorig jaar 115.000, voornamelijk veroorzaakt door defecte apparaten, broei en brandstichting.

Vorig jaar had 1 op de 65 huishoudens te maken met een kleine of grote brand. In Overijssel, Limburg en Noord-Brabrant waren de meeste branden per 1000 huishoudens. Dat komt vermoedelijk doordat het in dunbevolkte gebieden langer duurt voordat mensen doorhebben dat er iets mis is. Rond de jaarwisseling vliegen de meeste huizen in brand en ook tijdens stormen en hevige regen zijn pieken te zien in het aantal brandclaims.

Gerelateerde artikelen