Iemand die in een Vinex-wijk woont, heeft 37 procent meer kans op een woningbrand dan een gemiddelde stadsbewoner. Vorige week werd ook al bekend dat de kans dat er in een Vinex-wijk wordt ingebroken, 15 procent hoger ligt dan in andere stedelijke gebieden.
Tweeverdieners
Het hogere gemiddelde aan
inbraken is volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars het
gemakkelijkst te verklaren. “Wij vermoeden dat dat komt doordat daar toch
relatief veel tweeverdieners wonen die overdag veel van huis zijn en
tegelijkertijd ook wat meer verdienen dan een gemiddelde Nederlander. Met
andere woorden: ze hebben vaak ook wat meer waardevolle spullen in huis. Dan is
een en een twee.”
Over de flink hogere kans op brand was Buis meer verrast. “Wij vermoeden dat hier late detectie een rol kan spelen”, zegt hij. “Men is veel van huis, dat is een optie.” Ook kan een aantal andere factoren meespelen, zegt Buis op basis van gesprekken met de brandweer en andere specialisten. “Vandalisme kan een rol spelen. Er wordt ook wat meer geklust in deze wijken. Dat leidt ook vaak tot meer branden. En er is vermoedelijk ook wat meer elektrische apparatuur aanwezig. Dat vergroot een brandrisico ook.”
Brandclaims
Voor de zogenoemde
Risicomonitor Woningbranden is gekeken naar het totaal aan brandclaims dat werd
gedaan door huishoudens. Dat waren er vorig jaar 115.000, voornamelijk
veroorzaakt door defecte apparaten, broei en brandstichting.
Vorig jaar had 1 op de 65 huishoudens te maken met een kleine of grote brand. In Overijssel, Limburg en Noord-Brabrant waren de meeste branden per 1000 huishoudens. Dat komt vermoedelijk doordat het in dunbevolkte gebieden langer duurt voordat mensen doorhebben dat er iets mis is. Rond de jaarwisseling vliegen de meeste huizen in brand en ook tijdens stormen en hevige regen zijn pieken te zien in het aantal brandclaims.