Nieuws20 mei '13 15:12Aangepast op 20 mei '13 19:20

Bijeenkomst op school Ruben en Julian

Auteur: BNR Webredactie

De Inspectie Jeugdzorg is vorige week een onderzoek gestart naar de gang van zaken rond de hulp aan het gezin van de broertjes uit Zeist. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

Aan dat onderzoek ging een 'formele melding' van een betrokken instantie vooraf.

Over de inhoud van die melding van Bureau Jeugdzorg Utrecht kan de woordvoerder niets zeggen en ook niet wanneer die melding precies is gedaan. "De eerste fase van het onderzoek loopt. Dat is het verzamelen van feiten bij de drie instanties: bureau Jeugdzorg, een instelling voor ambulante jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming.''

De inspectie hoopt onder meer op een rij te krijgen wie wat op welk moment heeft gedaan. "Afhankelijk daarvan kijken we of er aanvullende vragen zijn of dat er meer onderzoek nodig is.''

Onderzoek afgerond
Het sporenonderzoek op en bij de vindplaats van de broertjes uit Zeist is maandag rond 19.10 uur afgerond. De omgeving is vrijgegeven, heeft de politie gemeld.

De politie was bezig met sporenonderzoek bij Cothen in de hoop aanwijzingen te vinden over wat er gebeurd is met de vader en de jongens. Of dat iets heeft opgeleverd, is nog niet bekend.

Bijeenkomst
Op de basisschool in Zeist van de overleden broers Ruben en Julian is dinsdagochtend een bijeenkomst voor leerlingen en hun ouders. Op de besloten bijeenkomst van de Kerckeboschschool zal worden stilgestaan bij het overlijden van de twee jongens en zullen betrokkenen hun verdriet delen, maakte een woordvoerster van de gemeente Zeist maandag namens de school bekend.

Persconferentie
De bijeenkomst wordt om 10:00 uur gevolgd door een persconferentie op het schoolplein aan de Oranje Nassaulaan 5 in Zeist. Behalve vertegenwoordigers van de christelijke school, zal dan ook burgemeester Koos Janssen van Zeist het woord voeren.

Wat er deze week in Zeist gaat gebeuren rond de dood van de twee jongens, is nog niet bekend. Gemeente, school, kerken en andere vertegenwoordigers van de gemeenschap overleggen daarover.

Wensballonnen
"Zo kan erover gedacht worden om in heel Nederland op eenzelfde moment het meeleven vorm te geven. Bijvoorbeeld door het oplaten van wensballonnen", oppert burgemeester Janssen op de gemeentelijke website.

Op de site van de Kerckeboschschool staat een gedicht voor de twee gedode jongens. Een strofe:

Gedicht
"We begrijpen het niet/ dat jullie stemmen en jullie lach/ en de klanken van jullie lied/ nooit meer bij ons zullen klinken/ zelfs de echo is verdwenen.'' Daaronder staat: "We missen jullie.''

Condoleance
Op diverse condoleancewebsites zijn maandagmiddag al tienduizenden reacties binnengekomen. Rond 17.00 uur hadden al ruim 31.000 mensen hun medeleven getoond via condoleance.nl. Onder meer op deze site en op Facebook delen mensen hun verdriet over de dood van Ruben (9) en Julian (7).

Gerelateerde artikelen