Nieuws21 mei '13 13:22Aangepast op 21 mei '13 17:15

Ruben en Julian: we zochten massaal, we rouwen massaal

Auteur: Fleur de Bruijn

Twee weken waren we in de ban van de verdwijning van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist. Op eerste pinksterdag bevestigde de burgemeester van Zeist het bange vermoeden: de twee lichamen die eerder werden gevonden, zijn van de broers. Op verschillende plaatsen is het dagelijks leven dinsdag begonnen met een moment van stilte en rouw.

Op de Kerckeboschschool in Zeist zijn vrijwel alle ouders, de 240 leerlingen en de leerkrachten in een besloten bijeenkomst bij elkaar gekomen om ‘te huilen en te praten'. "We gaan niet vissen naar de laatste ernstige details. Ik hoop dat we ze ook niet te horen krijgen'', zei schooldirecteur Ronald Nagtegaal na afloop van de bijeenkomst.

Condoleanceregister
Burgemeester Koos Janssen van Zeist was ook op de school. Eerder op de ochtend tekende hij als eerste het condoleanceregister dat op het gemeentehuis is neergelegd. Ook zijn collega Tjapko Poppens van Wijk bij Duurstede tekende het rouwboek in de hal van zijn stadhuis. Cothen, waar de kinderen zijn gevonden, is een dorp in zijn gemeente. In Wijk bij Duurstede wonen veel familieleden en vrienden van de 38-jarige vader, die daar opgroeide.

De familie van de vader uit Vleuten, die zeer waarschijnlijk zijn zoontjes heeft gedood en daarna zelfmoord pleegde, heeft via internet al zo'n 900 condoleances ontvangen. De moeder van de jongens en haar familie zijn sinds zondagavond laat bedolven onder duizenden rouwbetuigingen op allerlei manieren.

Vermiste kleding
De lichamen van de jongens werden zondag gevonden in een duiker onder een weg in het Utrechtse Cothen. Bij de vindplaats zijn ook bloemen gelegd.

Volgens de politie is bijna alle vermiste kleding van de twee broertjes teruggevonden bij de aangetroffen lichamen. Daar vonden rechercheurs ook oranje spanbanden. Dergelijke spullen heeft de vader in april in een bouwmarkt in Vleuterweide gekocht. Een rode boxershort van de vader, waar de politie in de afgelopen weken ook naar zocht, ontbreekt nog.

Wat gebeurde er eerder?
Op dinsdag 7 mei wordt het lichaam van de 38-jarige vader van Ruben en Julian gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. De man blijkt door zelfdoding om het leven te zijn gekomen. De twee zoontjes van de man waren een dag eerder door hem opgehaald bij hun moeder in Zeist. Diezelfde dag start een grootscheepse zoekactie naar de jongens. De politie houdt rekening met twee scenario’s: de jongens zijn ondergebracht bij een kennis of de jongens is iets aangedaan. Tijdens de zoektocht spelen burgers een belangrijke rol: via Twitter en Facebook stromen de tips binnen. Verder organiseren particulieren zoektochten. Hoop doet leven tot eerste pinksterdag, als de politie ’s middags zegt dat er twee lichaampjes zijn gevonden en de burgemeester s’ avonds laat zegt dat alle hoop vervlogen is.

Officieel laat de definitieve identificatie van de twee lichamen nog op zich wachten. De politie hoopt daar later dinsdag meer over te kunnen zeggen.

Gerelateerde artikelen