Nieuws19 mei '13 19:42Aangepast op 19 mei '13 23:59

Identificatie gevonden lichamen kan nog uren duren

Auteur: Thijs Baas

De twee gevonden lichamen in een duiker bij Cothen zijn 'zeer waarschijnlijk' van de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist. Rond 23:00 uur was er een persconferentie van de politie Utrecht, waarvan hieronder een korte weergave.

Ook het vaarverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal wordt tegengehouden.
Ook het vaarverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal wordt tegengehouden.

23:18 | De toestand waarin de lichamen zijn aangetroffen, droeg volgens hoofdofficier Bac bij aan de vertraging in het naar buiten brengen van meer informatie vandaag. "U kunt zich voorstellen dat als er lichamen in een duiker liggen, het onderzoeken buitengewoon complexe materie is. We konden niet eerder naar buiten treden dan nu en het forensisch onderzoek gaat nu door. Het onderzoek zal zich vanaf nu ook richten op de sporen. Als we meer duidelijkheid willen hebben van de toedracht moeten we het hebben van de situatie ter plaatse. Alle uitkomsten liggen open."

23:16 | Politiechef Midden-Nederland Miriam Barendse betreurt dat er niet altijd goede informatie naar buiten is gekomen: "Meer dan 100 mensen zijn dag en nacht bezig geweest met het onderzoek. Dan kan zich de afweging tussen zorgvuldigheid en snelheid wreken, en dat is helaas één keer gebeurd. Het blijft mensenwerk. "

23:15 | Er breekt nog een moeilijke tijd aan voor de betrokkenen, zegt burgemeester Koos Janssen van Zeist. Hoe de verwerking vorm krijgt, daar wil hij met de familie over in gesprek. Hij prijst de respectvolle wijze waarop ook de media zijn omgegaan met de vermissing van de afgelopen twee weken. "Die zijn van heel grote steun geweest voor de familie. Maar de familie heeft het nu buitengewoon zwaar." Janssen vindt het op dit moment niet gepast om in te gaan op eventuele fouten die in het verleden zijn gemaakt met de hulpverlening rond het betreffende gezin.

23:13 | Sociale media, met name Facebook en Twitter, hebben een belangrijke rol gespeeld bij de zoekactie naar de vermiste broertjes uit Zeist, zegt politiechef Miriam Barendse. "Via die kanalen zijn heel veel tips en aanwijzingen binnengekomen, maar kon de politie ook verkeerde informatie weerleggen." Onder meer een gedragsdeskundigen, forensisch geologen en een Belgische expert werden ingezet bij het onderzoek.

23:12 | Barendse: "De zoekacties zijn onder meer gedaan door ME en Defensie. We zijn bezig met het natrekken van de duizenden tips die binnenkwamen via de krant. Niet in de laatste plaats wil ik de betrokkenheid van vrijwilligers noemen, die onder meer zoekacties op touw hebben gezet. Alle activiteiten liepen nog toen vanmiddag de melding binnenkwam."

23:11 | Politiechef Midden-Nederland Miriam Barendse: "Op dit moment vinden een paar dingen plaats. De omgeving blijft afgezet zolang op plaats delict nog wordt onderzocht. Specialisten van defensie en forensisch onderzoekers zullen het onderzoek morgen voortzetten en ook uitgebreid sporenonderzoek in de buurt."

23:10 | Bac: "Wij willen met een forensisch onderzoek ter plaatse proberen een zo helder mogelijk beeld te schetsen over de toedracht van deze zaak."

23:08 | Hoofdofficier van Justitie Johan Bac schetst de ontwikkelingen van vanmiddag, die begonnen toen om half drie twee lichamen werden gevonden in een duiker bij Cothen, door een toevallige passant. De identificatie van de lichamen die zijn aangetroffen is nog niet afgerond, maar er is een sterk vermoeden dat het de lichamen van Ruben en Julian betreft, zegt Bac. Bij de lichamen zijn de camouflageshirts en spanbanden gevonden die eerder inderdaad werden gezocht.

23:06 | Janssen: "Ik ben vanmiddag bij de moeder, Iris geweest. Ze wordt omringd door naaste familie. Het verdriet van de moeder van Ruben en Julian is onmetelijk groot. Ik wil namens de hoofdofficier en de politiechef mijn Betrokkenheid, warmte en medeleven uitspreken."

23:03 | Burgemeester van Zeist Koos Janssen: We zijn hier bijeen om mededeling te doen op basis van het onderzoek van de vermissing van Julian en Ruben. Vanmiddag hebben zich ontwikkelingen voorgedaan. Daar willen we mededelingen over doen. Een lange periode van onzekerheid heeft al veel verdriet gebracht. De ontwikkelingen van vanmiddag doen het sprankje hoop dat we allemaal hadden teniet."

-------

De ontwikkelingen van zondag, eerder op de dag:

Zondagavond rond zeven uur waren de lichamen nog niet geborgen. De politie heeft inmiddels alle benodigde diensten laten aanrukken bij de vindplaats van de lichamen, waar ook een zogenaamde mobiele plaats delict-unit is ingericht om via forensisch onderzoek de identiteit van de lichamen vast te stellen. De moeder van de vermiste broertjes is ingelicht over de vondst.

Het kan tot laat in de avond duren voor de identiteit van de lichamen bekend is. Wel arriveerde even voor negen uur een lijkwagen op de plek waar de lichamen werden gevonden. Of deze ook mee zijn genomen is nog niet bekend.  

Lichamen in duiker
In een duiker van een sloot bij het Utrechtse Cothen werden zondagmiddag de twee lichamen gevonden. Een toevallige passant zou de vondst gedaan hebben, op de hoek van de Hoekseijk en de Kanaaldijk-noord in Cothen. De wandelaar meldde zondagmiddag bij de politie dat hij 'iets' in het water zag.

Een duiker is een afwateringsbuis onder het wegdek door die de afwatering van sloten en greppels op grote watergangen verwerkt, in dit geval langs een weiland in de Utrechtse polder. Mogelijk heeft de hevige regenval van zaterdag ervoor gezorgd dat de lichamen uit de duiker zijn gespoeld. Bij stevige regen gaat het water in een duiker harder stromen en neemt dus ook de kracht van die stroom toe.

Cothen ligt aan de Rijn, ongeveer vier kilometer onder Doorn, de plek waar de vader van de vermiste broertjes zelfmoord pleegde. De bewuste plek bevindt zich volgens de politie precies op een T-splitsing in een weidegebied. De politie zette het gebied op pakweg 150 meter van de Kromme Rijn af met linten en schermen, ook vanwege de enorme toeloop van belangstellenden. Ook een deel van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de vindplaats is afgesloten.

Aanwijzingen recherche?
Een politiehelikopter vloog urenlang boven het recreatiegebied Eiland van Maurik in de buurt van Wijk bij Duurstede. Cothen ligt daar vlakbij, wat erop kan wijzen dat het rechercheteam aanwijzingen had dat de vermiste broertjes in de buurt gevonden konden worden. Cothen ligt ook niet ver van het gebied waar marinezoekers dagenlang speurden.

De 38-jarige vader van de jongens kende het gebied goed, want hij groeide op in Wijk bij Duurstede, enkele kilometers verderop. De politie kon nog niet zeggen wat de rol van burgerzoekers, de ingezette helikopter of de F-16, die zondagmiddag het gebied afspeurden, was bij de vondst van de lichamen.

Ongeveer 50 vrijwilligers vonden zaterdagmiddag nog kledingstukken en andere spullen in de bossen bij Geleen. Ook in Limburg werd de afgelopen dagen druk gezocht naar de twee vermiste broertjes.

Toezicht
Ook werd bekend dat de vermiste broers onder toezicht zouden komen van Bureau Jeugdzorg. Dat blijkt uit een rapport uit april van de Raad voor de Kinderbescherming, waar NRC Handelsblad uit citeert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen