Het gaat volgens Nederland niet om een officiële deelname aan de Franse militaire missie. Dat schrijven de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking in een brief aan de Tweede Kamer.
De transportvliegtuigen komen van het European Air Transport Command (EATC) in Eindhoven. Verschillende Europese landen 'poolen' daarin hun transport- en tankvliegtuigen. De steun zou dan ook plaats vinden in het kader van dit samenwerkingsverband.
Ook komt er extra ontwikkelingshulp voor Mali. Het gaat dan om noodhulp dat via de Unhcr zal worden verspreid. Verder krijgen ziekenhuizen extra steun. Hiervoor overweegt het kabinet 1 miljoen euro vrij te maken.
Doelwit
Volgens terreurdeskundige Glenn Schoen van Group 4 Risk Advisory is Nederland niet direct een doelwit van terreur geworden nu ze de Fransen ondersteunen. "Als je kijkt naar de terreurdreigingen lijken de omringende landen het voornaamste doelwit. Gisteren was er een aanslag in Algerije waarbij Britten en Fransen het doelwit waren. Ook de Franse ambassades en internationale instellingen moeten oppassen."
Naar het zich laat aanzien bevinden zich onder de rebellen ook Al-Qaeda aanhangers. Volgens Schoen is dat verontrustend. "Mali is erg centraal gelegen dus je hebt daar toegang tot Algerije, Nigeria, Niger en Mauretanië. De vrees is dat het zich van daaruit snel kan verspreiden en er over een paar weken een fysiek offensief is van verbonden Al-Qaeda strijders. Ze willen echt terrein winnen en een gevecht voor de lange termijn aangaan."
Gevechten
De Franse militairen zijn woensdag voor het eerst in gevecht geraakt met de islamitische rebellen. Zij leveren volgens Franse media zware strijd in Diabaly in het centrum van het West-Afrikaanse land. De rebellen namen Diabaly, ongeveer 325 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako, maandag in. Het is de meest zuidelijke plaats die de radicale moslimgroepen in handen hebben.
Er zijn nu 2500 Franse militairen in Mali. Afrikaanse landen zijn onder leiding van Nigeria bezig met het formeren van een gezamenlijke troepenmacht die binnen enkele dagen actief moet worden. Duitsland heeft twee transportvliegtuigen beschikbaar gesteld voor het vervoer van de Afrikaanse militairen en materieel naar Mali.
Europa
De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU beraden zich vandaag in Brussel over de toestand in Mali. Minister Frans Timmermans zal daar pleiten voor versnelling van de Europese trainingsmissie van het Malinese leger. Die moet leiden tot versterking van de strijdkrachten in het Afrikaanse land, die nu niet tegen hun taak zijn opgewassen.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag stelt een onderzoek in naar oorlogsmisdaden die de rebellen sinds begin 2012 in het noorden van Mali zouden hebben gepleegd. Volgens hoofdaanklaagster Fatou Bensouda is er reden om aan te nemen dat er is gemoord, gemarteld en verkracht.
Apptalk
De apptalk gaat vandaag ook in op de Nederlandse steun aan Frankrijk. De stelling daarbij is: Nederland is laf, er moet ook meegevochten worden. Eens of oneens? Geef uw mening.