Nieuws14 jan '13 20:56Aangepast op 17 jan '13 20:48

Tweede Kamer 'bovenop' Fyra

Auteur: Remco Tomesen

De Tweede Kamer zal de komende tijd maandelijks worden geïnformeerd over de stand van zaken rond de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel. Er zijn veel klachten over de treinverbinding. Reizigers klagen over vertragingen en uitval.

Sinds de Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt, zijn er veel problemen met de lijn. De eerste trein vertrok op 9 december. Reizigersverenigingen Failra en Treinreiziger.nl klaagden vorige week dat de Fyra nog steeds te vaak uitvalt en te laat aankomt. Maar volgens staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur zijn er verbeteringen de afgelopen weken.
Punctualiteit

Zo zou de 'punctualiteit zijn verbeterd'. Ook vallen er volgens Mansveld veel minder treinen uit dan in het begin, zo zei ze vandaag tegen de Tweede Kamer. De staatssecretaris noemt deze ontwikkeling 'hoopgevend', maar vindt dat het nog beter moet. Mansveld heeft op korte termijn een gesprek met topman Bert Meerstadt van de NS over de Fyra.

Oplossingen
Volgens Mansveld werken NS Hispeed en het Belgische NMBS hard aan oplossingen. Omdat ze vindt dat de focus in deze opstartfase gericht moet zijn op het structureel verbeteren van de treinverbinding, heeft ze de exploitant nog geen sanctie opgelegd.

Verder is de verwachting dat NS Hispeed in de tweede helft van dit jaar over voldoende materieel beschikt om aan alle normen te voldoen. Er rijden nu nog 10 treinen per dag. Uiteindelijk worden dat er 16 per dag, per richting. Dan gaat Mansveld de exploitant ook daadwerkelijk houden aan de concessie.

Gerelateerde artikelen